Hebreeuws leren op internet

Het aantal websites waar Hebreeuws kan worden geleerd breidt zich gestaag uit. Naast het beproefde Engelstalige milingua.com is er nu ook LearnHebrew.com, een les-site die zich richt op Nederlandstalige studenten.

Op learn-hebrew.co.il heeft de onvermoeibare Jacob Richman sinds kort het Nederlands toegevoegd als ‘tegentaal’.
De woorden uit de behoorlijk lange lijst worden gegeven in gedrukt Ivriet met nekoedot (klinkerpuntjes), in een Nederlands-fonetische versie en de Nederlandse vertaling. De interface is simpel maar effectief. In Richman’s eigen woorden: “Ik heb me ten doel gesteld het leren van Hebreeuwse woorden gemakkelijker te maken. Er zijn op dit moment 46 onderwerpen waarin ruim 1700 woorden, zinnetjes en idomatische uitdrukkingen zijn opgenomen, en uitbreiding zal zeker komen.”

De website is zeer gebruiksvriendelijk:

  • Kies taal
  • Kies onderwerp
  • Scroll omlaag en omhoog om de woorden te bekijken
  • Klik op een gekozen woord om de uitspraak te beluisteren
  • Druk het gekozen woord met de Printknop

Richman biedt, naast deze simpele site, ook Learn Hebrew verbs.

Het loont beslist de moeite eens rond te neuzen op Jacob Richman’s homepage www.jr.co.il. Speciaal aanbevolen, al valt het enigszins buiten het doel van dit artikel: The Bible Quiz, waar je in 3000 meerkeuzevragen je kennis van de Tora kunt testen.

Milingua Language Learning biedt onder HebrewLearning keuze uit een aantal lespakketten. De eerste vier lessen voor beginners zijn gratis, daarna moet worden betaald. Handig bij deze lessen: het leren lezen en gebruiken van druk- en schrijfletters.

MilinguaHebrewLearning.com bevat een woordenlijst met 28 categoriëen. Iedere categorie omvat woorden met klinkerpuntjes en aanklikbaar geluidsvoorbeeld.

Het meest uitgebreide lespakket kost $ 59,- voor een jaar lessen die per email worden geleverd. Iedere les bestaat uit teksten, vocabulaire en geluidsfiles.

Ook met HebrewOnline.com hoef je je huis niet uit: met moderne video-conferencing technologie en speciale software (niet gratis, helaas) wordt een live verbinding tot stand gebracht met gekwalificeerde docenten in Israël. De student zit in een virtuele schoolklas waar hij/zij samen met een klein groepje klasgenoten les krijgt.

Een absolute aanrader is www.hebrewatmilah.org, ‘huis’ van het onvolprezen boekenpakket Maskilon. Maskilon I is een uniek woordenboek uitgaande van de ‘sjoresj (drieletterwortel) van elk woord, met alle ervan afgeleide woorden. Maskilon II is een grammatica (goed Ivriet kunnen lezen is noodzakelijk), en Maskilon III en IV zijn vertaalwoordenboeken. Maskilon I, III en IV zijn online te raadplegen.