Mitchell-rapport: “Sjaron niet schuldig aan begin intifada”

Het internationale Mitchell-comité heeft zijn rapport over de crisis tussen Israël en de Palestijnen gepresenteerd. Een van de conclusies: het was niet het bezoek van Sjaron aan de Tempelberg, dat de tweede intifada heeft veroorzaakt, al was het wel ongelukkig getimed.

Het internationale Mitchell-comité heeft vrijdag 4 mei een raport gepresenteerd aan Israël en de Palestijnen. Het comité roept de Palestijnen op het geweld te beëindigen en Israël het bouwen van nederzettingen te staken.In het 32 pagina’s tellende rapport wordt Israëls premier Ariel Sjaron niet verantwoordelijk gesteld voor het geweld. Het comité pleit ook niet voor de stationering van internationale waarnemers in de regio, zoals de Palestijnse Autoriteit (PA) hoopte. Wel vindt het Mitchell-comité dat er nader onderzoek moet worden gedaan naar de positie van de nederzettingen, zoals die in Hebron, en andere frictiepunten. Het rapport riep op tot een onmiddellijke staking van het geweld, een "cooling-off"-periode en de terugkeer naar de onderhandelingstafel.Volgens het rapport heeft het bezoek van Sjaron (toen nog geen premier) aan de Tempelberg niet het huidige geweld veroorzaakt, zoals de Palestijnen beweren. Wel was de timing ongelukkig en was het te verwachten dat de Palestijnen het zouden opvatten als provocatie, vindt het Mitchell-comité."De Palestijnen moeten met concrete acties duidelijk maken dat terrorisme onacceptabel is en dat de PA zich er honderd procent voor zal inzetten om terroristische acties te voorkomen en daders te straffen," staat er in het rapport.Volgens het Mitchell-comité kunnen er alleen internationale waarnemers, zoals in Hebron, naar het gebied worden gezonden als beide partijen het daarmee eens zijn. Daarmee gaat het comité voorbij aan het verlangen van de Palestijnen. Israël is tegenstander van internationale waarnemers, die het conflict zouden "verinternationaliseren".Minister Dan Naveh, die namens Israël de relaties met het Mitchell-comité onderhoudt, zei dat het belangrijk was voor Israël dat het niet de schuld van het begin van de intifada heeft gekregen.Het Mitchell-comité is in oktober ontstaan, na de Sjarm el Sjeik-top waarop afgevaardigden uit Israël, de PA, de Verenigde Staten, de Europese Unie, Egypte en Jordanië aanwezig waren.Israël en de Palestijnen hebben tot 15 mei de tijd om op het rapport te reageren. PA-leider Jasser Arafat zei zaterdag 5 mei dat hij het rapport tijdens een topconferentie wil bespreken. De Israëlische minister Naveh heeft dit voorstel verworpen. "De tijd is gekomen dat Arafat moet begrijpen dat dit niet de manier is om de Palestijnse zaak te dienen," zei Naveh op de Israëlische radio. "De manier waarop hij vooruitgang kan boeken, is met een staakt-het-vuren en daarna het voeren van onderhandelingen met ons."

Advertentie (4)