Kazachstan boos op Sacha Baron Cohen

De Britse komiek Sacha Baron Cohen, beter bekend als Ali G, heeft zich de woede op de hals gehaald van de regering en burgers van Kazachstan. Een van zijn typetjes, de Kazach Borat, zet volgens hen een bijzonder negatief beeld neer van het Aziatische land.

Baron Cohen kruipt voor zijn populaire ‘Da Ali G show’ regelmatig in de huid van Borat, een naïeve Kazach die ‘verslag doet’ vanuit de Verenigde Staten. De cultuurverschillen die Borat ervaart leveren hilarische scènes op. Het fictieve karakter Borat schetst echter ook een beeld van de Kazach als zeer seksistisch, racistisch en antisemitisch. Beroemd en berucht is het filmpje waarin de Baron Cohen -zelf Joods- in de rol van Borat een Amerikaans publiek een liedje probeert aan te leren waarvan het refrein luidt ‘Bevrijd mijn land van de Jood’.

Vanuit Kazachstan kwamen onlangs verontwaardigde reacties op Baron Cohens nieuwste film ‘Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan’. In deze film speelt Borat de hoofdrol en komt de Kazach er wederom niet te positief vanaf. Als hij afscheid neemt van zijn dorp om naar Amerika te vertrekken duidt hij ‘de dorpsverkrachter’ guitig aan met ‘naughty naughty’ (‘stouterd’) en hij vangt Pamela Anderson met een zak omdat hij met haar wil trouwen.

De regering van Kazachstan heeft Baron Cohen gedreigd juridische stappen te ondernemen. Ook is de fictieve Kazachse website van Borat uit de lucht gehaald. De film ‘Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan’ ging begin september in première in Amerika, vanaf 3 november draait de film elders in de wereld.

Advertentie (4)