Zon, lucht en… water!

Columniste JS heeft in januari alija gemaakt (is naar Israël geëmigreerd). Nu heeft ze een nieuwe manier gevonden om het land en nieuwe mensen te leren kennen: roeien. "Gelukkig kan ik zeggen dat ik, tot nu toe, de club nog niet tot schande heb gemaakt, door in het water te vallen."

De roeiclub, opgericht in 1949, lijkt haast een afspiegeling van de bevolking van Israël te zijn. De club bestaat globaal gezegd uit Yankele, de oprichter, een klein mannetje die tot de dag van vandaag de boel in de gaten houdt en en het geld int. Verder zijn er de coach, die tot een paar jaar geleden lid van het Russisch Nationaal team was, nog wat meer Russen, wat Amerikanen die overwinteren in Israël en eigenlijk niets anders doen dan roeien, de huidige Israëlische kampioen, die vanaf volgende week naar het leger moet en ik. Gelukkig kan ik zeggen dat ik, tot nu toe, de club nog niet tot schande heb gemaakt, door in het water te vallen.Roeien is niet een sport die veel beoefend wordt in Israël. Er zijn in heel Israël maar drie roeiverenigingen. Eigenlijk moet ik zeggen waren, want inmiddels is die in Haifa min of meer gesloten. De Kisjon, de rivier waarop geroeid werd is zo vervuild dat het al meerdere dodelijke slachtoffers heeft geëisd.Nee, geef me dan maar de Kinneret. Hoewel ook daar natuurlijk iets mee aan de hand is, net als met letterlijk alles in Israël. Het waterpeil van de belangrijkste waterbron van Israël blijft schrikbarend dalen. De stranden die inmiddels vooral uit kiezels bestaan blijven leeg door het uitblijven van toeristenstromen. En als gevolg van onderstromen verdrinken hier ieder jaar meerdere mensen.Maar wanneer je zoals ik vorige week ‘s ochtends vroeg met opgaande zon, omringd door bergen op de Kinneret roeit en wanneer je verder niemand anders tegenkomt dan wat mensen die aan het touwellen zijn voor pesach – door het servies onder te dompelen in het water – besef je dat het soms toch wel, ondanks alles, heel fijn is om in Israël te zijn.Vorige columns van JS vind je in het archief van de jongerenrubriek.