Décryptage, een Franse film over waarachtige berichtgeving

Op welke manier praat je over het conflict in het Midden-Oosten? Hoe spreek je over de hoofdpersonen, de Israëli’s, joden, Palestijnen, Arabieren?

Hoe werken de opinievormende media? Hoe komt het commentaar over deze onderwerpen tot stand? En hoe verschilt de aanpak van de schrijvende pers van die van de tv journalistiek , puur en alleen doordat het medium anders is?Dit zijn enige van de vragen die men bij deze ?ontraadseling? (D&eacutecryptage) van de commentaren op en over het israelisch-palestijnse conflict kan stellen.Jacques Tarnero, de maker, is opgeleid als filosoof . Hij heeft deze analyse van de berichtgeving over het israelisch-palestijnse conflict gemaakt, samen met regisseur Philippe Bensoussan. De documentaire film bestudeert het taalgebruik bij de behandeling van het israelisch-palestijnse conflict sinds het begin van de tweede intifada. Ook wordt in de film gekeken naar het publieke debat in Frankrijk, en naar het realiteitsgehalte van deze discussie. Dit alles, om te laten zien waarom de media de gebeurtenissen in Israël zo vaak vanuit de anti-israelische hoek belichten."Het zijn jonge Palestijnen die met stenen gooien en er rubberen en echte kogels voor terugkrijgen..Als fotograaf, als iemand die tussen twee kampen kan kiezen, ga je al gauw naar de kant waar de betrokkenen een groter en spectaculairder risico lopen." Laurent AbadjianDe film is op 22 januari 2003 in première gegaan in het Arlequin Theater in Parijs, en heeft al 30.000 bezoekers getrokken. Nu zijn er meerdere kopieëen gemaakt en de film wordt binnenkort ook buiten Parijs vertoond. Men mikt erop dat er 100.000 bezoekers komen. Als deze grens overschreden wordt, kunnen de TV zenders hem aankopen. Eind april zal de film ook in België vertoond worden, en er zijn onderhandelingen aan de gang met bij voorbeeld Israël, Zwitserland, Italiëen de VS. In de herfst van 2003 zal de DVD in de handel komen.Bronnen: www.decryptage-lefilm.comwebsite van de filmhttp://www.col.fr, Communeauté on line, la voix de la communeauté Juive en France.www.crif.org, CRIF=Conseil repr&eacutesentatif des Institutions Juives de Francewww.lefigaro.fr, Interview met Tarnero in Le Figaro