Ethiopische Torahrollen ‘ontvoerd’

Twee historische Torahrollen kwamen vorige week aan in Israël, nadat ze in samenwerking met de politie van Addis Ababa uit een centrum in de Ethiopische hoofdstad waren gehaald.


De rollen bevonden zich in een centrum voor Ethiopische Joden in afwachting van hun aliya en werden in het verleden gebruikt voor gebedsdiensten. Vorige week werd het centrum gesloten en door de Jewish Agency overgedragen aan onder meer de groep ‘Jews for Jesus’. De vrees onstond dat de rollen zouden worden aangewend voor missionaire doeleinden.

Uri Conforti, medewerker voor de Jewish Agency, stelde zich persoonlijk ten doel de rollen uit het centrum te halen. Begeleid door Ethiopische politieagenten en beveiliging van de Israëlische ambassade om strubbelingen met de nieuwe eigenaren van het centrum te voorkomen, verbrak Conforti de sloten van de kast waarin de rollen stonden en nam ze mee naar Israël. 

De rollen hebben een rijke geschiedenis: een ervan is vanuit Jemen naar Ethiopië gebracht. Ze zullen worden gebruikt bij de gebeden op Simchat Torah aanstaande vrijdag en zaterdag.