Joodse Bedevaart naar Marokko

’Laten we drinken op de heilige rabbijn David ou Moché. Wees vrolijk en moge God jullie wensen horen”, roept een dame op hoge hakken terwijl ze met een fles whisky in de hand langs gedekte tafels loopt en iedereen bijschenkt. Het is hillula, een Joods feest ter herdenking van een tsadiq, een heilige.

In een grote feesttent in een klein gehucht in het Marokkaanse Atlasgebergte vierden afgelopen zaterdag bijna tweehonderd joden uit de hele wereld hillula ter ere van hun rabbijn David ou Moché, een rechtsgeleerde die honderden jaren geleden – niemand weet precies wanneer – vanuit Israël naar Marokko afreisde en een mirakel verrichtte: hij gaf zijn lichaam en geest om een einde te maken aan de vervloeking die heerste in de streek. De epidemie die al aan zoveel Marokkaanse joden en moslims uit de boerengehuchten in de omgeving het leven had gekost, stopte.

In de feesttent is de stemming uitgelaten. Een man roept door een microfoon de heilige aan en iedereen begint te klappen en te zingen. Vrouwen in chique avondkleding slaan vreugdekreten uit, terwijl de hooggehakte dame nog een ronde doet met haar fles whisky. Niemand zal er aan ontkomen: alle vrouwen, die apart zitten van de mannen, moeten proosten op de heilige rabbijn David ou Moché.

Om verder te lezen klik hier

Advertentie (4)