Torah door vrouwenogen

"De geschiedenis van de Torah is geschreven door mannen; de stemmen van vrouwen zijn naar de achtergrond geduwd", volgens Shelley Lindauer van Women of Reform Judaism. Daarom werkt de beweging momenteel aan een nieuw commentaar op de Torah- in het geheel samengesteld door vrouwen.

Het project ‘The Torah: A women’s commentary’ is een samenwerkingsverband tussen tachtig vrouwelijke archeologen, rabbijnen, voorzangers, theologen en dichters vanuit het gehele religieuze spectrum. "Het doel is om het vrouwelijke perspectief naar de voorgrond te brengen", aldus Lindauer. "We willen meer weten over de aartsmoeders, en alle andere vrouwelijke karakters meer uitdiepen."

Pas in december 2007 zal het 1500 pagina’s dikke commentaar verschijnen, maar al halverwege aankomende november, als Parasjat Chajei Sarah zal worden gelezen, zal een hoofdstuk eruit worden bestudeerd gedurende een studieprogramma waaraan 250 liberale congregaties zullen deelnemen.

Chajei Sarah gaat over de dood van aartsmoeder Sarah. Alleen in deze geschiedenis wordt er volgens de schrijfsters van het commentaar gerouwd om de dood van een vrouw, in dit geval door Sarahs man Abraham. Ook benadrukt het commentaar dat als vervolgens Rebecca wordt gekozen om de vrouw te worden van Abrahams zoon Isaäk, zij daar nadrukkelijk zelf mee instemt. Rebecca is zodoende een veel actiever karakter dan dat ze tot nu toe werd afgeschilderd.

Een ander voorbeeld vormt het commentaar op het scheppingsverhaal. De passage in de Torah waarin wordt beschreven hoe de vrouw wordt geschapen uit een rib van Adam, is meestal zo uitgelegd dat de vrouw onderdanig moet zijn aan de man. Volgens Women of Reform Judaism echter bewijst de passage juist de gelijkwaardigheid van man en vrouw: ze zijn uit hetzelfde vlees samengesteld. Verder zou uit archeologische vondsten blijken dat vrouwen een actieve rol hebben gespeeld bij de bouw van de Tempel. Ook waren Adam en Eva volgens het nieuwe commentaar beiden even schuldig aan de val van het paradijs.

Bron: Jerusalem Post

Advertentie (4)