Joods Cultureel Festival Apeldoorn 2006

Voor een festival over Joodse cultuur hoef je niet langer naar naar Krakau of Praag. Voor het eerst op Nederlandse bodem vindt van 26 t/m 30 november 2006 in Apeldoorn een breed Joods Cultureel Festival plaats.

De Stichting Joods Apeldoorn organiseerde in het najaar van 2005 al een Joods Filmfestival. Dit was een daverend succes, en de bezoekers vroegen hierna om meer. Aan die wens komt de Stichting een jaar later ruimschoots tegemoet. Bijna een week lang wordt Apeldoorn ondergedompeld in Joods-culturele activiteiten.

Het festival wordt op zondag 26 november 2006 om 13.30 uur in de theaterzaal van Gigant officieel geopend door schrijfster Jessica Durlacher. Haar toespraak is de aftrap voor een dag vol Joodse literatuur, film, muziek, eten en kinderactiviteiten, alle in Gigant.

In de dagen erna vindt een veelheid aan workshops plaats op het gebied van Joodse zang, dans, godsdienst, literatuur, filosofie, Hebreeuwse en Jiddisje taal, koken en muziek. Deze workshops zijn verspreid over verschilende locaties in Apeldoorn.

In CODA Archief en Kenniscentrum is van 18 november 2006 t/m 5 januari 2007 bovendien de expositie ‘Levend Joods Apeldoorn’ te bezichtigen. Het betreft een serie portretten van vijftien willekeurige Joodse Apeldoorners, een expositie van documenten over historisch Joods Apeldoorn en een tentoonstelling van Joods-rituele voorwerpen.

Het Joods Cultureel Festival wordt op donderdagavond 30 november 2006 om 20.15 uur afgesloten met een daverend optreden van de Apeldoornse Klezmerband Mazzeltov in de theaterzaal van Gigant. Hierna is eenieder uitgenodigd, onder het genot van een Joods borrelhapje, het glas te heffen in het cafè van Gigant. Voor reservering en aanschaf van kaarten, en voor een volledig overzicht van het programma kijkt u op www.joodsapeldoorn.nl

Advertentie (4)