Kolel Wajétsé, Beresjiet (Genesis) 28:10-32:3

“Jaakov vluchtte naar Aram.” Als wij een nieuwe baan overwegen of een andere school of zelfs een andere partner, maken we dan een positieve keuze of hollen we gewoon weg van iets negatiefs?


Bekijk de haftara van de week met Baruch Sienna:

Hollen we ergens naartoe of er vandaan?

In de commentaren van dit jaar gaan we na wat we kunnen leren van de sidra in samenhang met de haftara.
Voor een korte inleiding over wat een haftara is, klik HIER.

INLEIDING EN VERBINDINGEN

De sidra begint met “Jaäkov verliet dus Beëer Sjeva en ging op weg naar Charan.” (Berésjit 28:10). De haftara die door de Asjkenasim wordt gelezen is langer dan die welke door de Sefardim wordt voorgedragen. Het eerste vers dat alleen door Asjkenasim wordt gelezen, begint bijna hetzelfde: “Jaäkov vluchtte naar Aram” (Hosjéa 12:13).

In het deel dat in beide tradities wordt gelezen, worden de belangrijkste punten uit Jaäkovs leven opnieuw verhaald, zoals zijn worsteling met Esav in de baarmoeder en zijn nachtelijke worsteling naderhand met een ‘engel’. Ibn Ezra wijst op nog een verbinding tussen de tekst van de sidra en die van de haftara. Hosjéa profeteerde in Beet El, waar een heiligdom was gesticht door koning Jarovam. Beet El is ook de plaats waar Jaäkov overnachtte en droomde van een trap (niet een ladder) die naar de hemel leidde. “Geschokt zei hij: ‘Wat een ontzagwekkende plaats is dit,’ zei hij, ‘dit is niets anders dan het huis van God, dit moet de poort van de hemel zijn!’ … Hij gaf die plaats de naam Beet El.” (Ber. 28:17,19).

Voor het geheel: www.levisson.nl (klik op Parasjat Hasjawoea)

Vertaling: Nico Vissel
Voor het origineel zie www.kolel.org/pages/5766/vayetze.html

Advertentie (4)

Wekelijkse Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (of klik op het kruisje rechtsboven)