Een Joodse partner, of juist niet?

Je bent Joods, single en in de bloei van je leven. Je omgeving oefent al enige druk op je uit. Een Joodse partner, of juist niet? J-date? De een vindt deze Joodse datingwebsite triest, de ander een mooi initiatief en handig. Kortom, als Joodse jongere zul je keuzes moeten maken.

Keuzes over de toekomst. Maar zoveel Joodse jongeren zijn er nu ook weer niet in Nederland. En nieuwe Joodse gezichten ontmoeten is ook een opgave. Misschien is de mediene een optie? Maar waar ontmoet je eigenlijk al die nieuwe mensen? Vier jongeren aan het woord over de dilemma’s van een Joodse partner, kinderen en J-date.

Joodse partner

Nathan (23) vindt een Joodse partner belangrijk. Hij is er nu nog niet zo mee bezig, maar als de tijd zich aandient zeker wel. “Mijn kinderen wil ik graag een bepaalde opvoeding meegeven die ik zelf ook heb gehad. Hier en daar natuurlijk wel wat eigen invloeden, maar vooral mijn normen en waarden waar het jodendom ook een rol in speelt, wil ik graag delen met mijn kinderen. En ik vind dat dat alleen maar kan als je kind Joods is. Maar als ik een vrouw was geweest, had ik hetzelfde gevonden. In feite zouden beide ouders Joods moeten zijn. Dan breng je die identiteit het beste over.” Of die vrouw is uitgekomen of niet maakt Nathan weinig uit. “Ik zou er wel even over moeten nadenken als ze bij de Liberalen is uitgekomen. Je loopt in de praktijk dan toch tegen heel veel problemen aan, zeker als je kinderen hebt. De orthodoxen erkennen je kinderen dan niet.”

Ook Michal (24) denkt meteen aan kinderen als het om een partner gaat. Maar zij heeft een zorg minder; haar kinderen zijn hoe dan ook Joods. “Ik vind het gevoel van het Joods zijn nog wel het belangrijkste,” zegt ze. “Joodse idealen en het gevoel van Joods zijn kun je niet uitleggen. Je kunt wel uitleggen dat het Pesach is of Chanoeka, en uitleggen waarom je vrijdag toch altijd de kaarsen aansteekt, maar dat gevoel kun je niet forceren, dat hoort bij je of niet. In principe wil ik dus een Joodse partner, maar als ik een hele leuke niet-Jood tegenkom ga ik dat niet automatisch weggooien omdat ik per sé een Joodse partner moet. Het Joods opvoeden van mijn kinderen staat alleen niet ter discussie. Dat zal hij hoe dan ook moeten begrijpen”

Voor Adam (25) zijn het overwegend sentimentele overwegingen voor een Joodse partner te kiezen. “Ik vind het erg belangrijk het culturele erfgoed van mijn voorvaderen door te geven binnen mijn toekomstige traditionele gezinssamenstelling. Een Joodse vrouw en Joodse kinderen horen daar nu eenmaal bij. In een zekere zin voel ik me wel eens belast met dat erfgoed. En toch is dat waar ik voor mijn toekomst onherroepelijk voor kies. Bovendien is het voor mij niet alleen van belang dat ze Joods is, maar ook weet waar ik vandaan kom. Ik kom uit een uniek gezin; mijn vader heeft een Oost-Europese achtergrond, mijn moeder een Israëlische, en zelf ben ik Nederlander. Een unieke combinatie die je in Nederland niet veel tegen komt. In het buitenland heb ik meer kans!”

Ook Uri (26) wil graag een Joodse vrouw, maar hij stelt wel ergens een grens. “Ik wil graag een joodse vrouw, waar ze vandaan komt maakt me weinig uit. Maar als ik 38 ben en nog steeds single hoeft het niet meer!”

Nieuwe mensen ontmoeten

Niet alle vier hebben Adam, Uri, Michal en Nathan Joodse vriendjes en vriendinnetje gehad in Nederland. Zo groot is het aanbod nou ook weer niet. Michal: “Ik heb alleen Joodse vriendjes gehad op de lagere school geloof ik. Ik kom ze nu ook niet tegen. Ik ga niet veel naar Joodse evenementen, dat is niet echt iets voor mij. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik ook niet echt op zoek ben. Niet naar een niet-Joods

Advertentie (4)