Het echte joodse bruidje in het Joods Historisch Museum

Ter gelegenheid van de tentoonstelling De ‘joodse’ Rembrandt nodigt het Joods Historisch Museum (JHM) alle joodse echtparen uit, die in het Rembrandtjaar in het huwelijk zijn getreden. Tijdens het feestelijke programma ‘het echte joodse bruidje’ op dinsdag 12 december a.s. van 18.00 tot 21.00 uur, krijgen zij, hun familieleden en getuigen een feestelijk programma aangeboden in het JHM.

De bruidsparen en hun gasten kunnen zich in de stijl van Rembrandt laten fotograferen; er is feestelijke muziek; conservator Edward van Voolen vertelt over De ‘joodse’ Rembrandt en er zijn drankjes en koosjere hapjes.

De laatste tentoonstelling van de manifestatie Rembrandt 400. Het JHM ontrafelt de romantische mythe over Rembrandt en zijn speciale band met joden. Want het feit dat Rembrandt in de Amsterdamse jodenbuurt woonde heeft de fantasie van schrijvers, geleerden en het grote publiek in de afgelopen eeuwen flink geprikkeld. Hij zou bevriend zijn geweest met Spinoza en de bekende rabbijn Menasse ben Israël. Ook zag men in zijn schilderijen soms sporen van joodse mystiek (kabbala) en verwijzingen naar het jodendom. En Rembrandts joodse buurtgenoten zouden zijn inspiratiebron zijn geweest voor vele tekeningen en portretten. Maar klopt dit beeld? Het JHM heeft uit de hele wereld schilderijen bij elkaar gebracht die een belangrijke rol in de mythevorming hebben gespeeld. De bezoekers zullen uiteindelijk zelf bepalen wat de waarheid is over de ‘joodse’ Rembrandt.

De ‘joodse’ Rembrandt (t/m 4 februari 2007) is dagelijks geopend van 11.00 tot 17.00 uur, elke dinsdag van 11.00 tot 21.00 uur. Ook geopend tijdens Sint Nicolaas (tot 21.00 uur), beide kerstdagen en Nieuwjaarsdag.

Contact: E communicatie@jhm.nl / T 020 – 5310370

Advertentie (4)