Geen eerherstel Alkmaarse synagoge

Tien jaar lobbywerk voor het in ere herstellen van de synagoge in Alkmaar heeft niets opgeleverd. Dat is althans de conclusie van de Stichting Alkmaarse Synagoge. De stichting dreigt door het uitblijven van resultaat anderhalve ton euro mis te lopen.

Een echt conflict of meningsverschil is er niet. Integendeel: de betrokken partijen spreken vol lof over het initiatief van de joodse gemeenschap. Maar dat blijkt nog niet te leiden tot het weer in eigendom komen van de synagoge aan de Hofstraat.

Loes Citroen, voorzitter van de Stichting Alkmaarse Synagoge, vindt dat er maar eens spijkers met koppen geslagen moeten worden. ,,Er zijn altijd mooie woorden geweest, van de gemeente Alkmaar, van de baptistengemeente, en nu kom je er achter dat je al tien jaar bezig bent zonder enig resultaat. Dat is wel heel lang. Té lang.”

De sleutel voor de oplossing vormt de baptistengemeente. Die kocht de synagoge in 1952, toen de joodse gemeenschap – praktisch weggevaagd door deportaties in de oorlog – de financiële last niet meer kon dragen.

Citroen: ,,De baptisten hebben altijd gezegd dat ze het een mooi idee vinden dat we de synagoge terug willen kopen, en dat ze best willen verhuizen om dat mogelijk te maken. Het feit is alleen dat ze er nog steeds zitten.”

Er zijn in de afgelopen jaren wel locaties aangedragen die geschikt zouden zijn voor de baptistengemeente, alleen werden die door de baptisten zelf telkens afgewezen. Er is een overleg, met daarbij ook de gemeente Alkmaar, waarin over de huisvestingskwestie wordt gepraat. De laatste keer zegden de baptisten echter af.

Inmiddels begint de tijd te dringen, zegt Sugatte Hupkens, bestuurslid van de stichting. ,,We hebben een aanvraag ingediend en gehonoreerd gekregen voor de Marorgelden, joodse restitutiegelden voor de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om anderhalve ton. Maar die krijgen we alleen als we het pand voor juli dit jaar aankopen.”

Als die datum passeert, kan de stichting waarschijnlijk fluiten naar dat geld.

De stichting ziet in de oplossing van het probleem vooral een rol voor de gemeente Alkmaar weggelegd. ,,Ze moeten bemiddelen”, vindt Hupkens.

Bron: Noordhollands Dagblad 14-01

Advertentie (4)