Vierde joodse burgemeester van Amsterdam geinstalleerd

Woendagmiddag 17 januari om 15.00 uur wordt Job Cohen geïnstalleerd als burgemeester van Amsterdam. Hij is na Samkalden, Polak en Van Thijn de vierde joodse burgemeester in de hoofdstad.

De PvdA’er Cohen was van 1998 tot 2001 staatssecretaris van Justitie. Daarvoor was hij rector magnificus van de rijksuniversiteit Limburg. Van 1993 tot 1994 was Cohen al staatssecretaris van Onderwijs. Cohen volgt Schelto Patijn op, die vervroegd in de VUT gaat.Voor de oorlog was tien procent van de Amsterdamse bevolking joods. Het duurde echter na de Tweede Wereldoorlog voordat Amsterdam zijn eerste joodse burgemeester kreeg, Ivo Samkalden. De joodse gemeenschap was na de oorlog helaas nog maar een glimp van wat zij geweest was.Ivo Samkalden hield er niet van als jood te worden aangesproken. Job Cohen wil ook niet onnodig veel nadruk leggen op zijn joodse achtergrond. Cohen is volgens collega-bestuurders niet gekozen vanwege zijn joodse achtergrond, maar vanwege zijn bestuurskwaliteiten. “Hij is geliefd bij vriend en vijand, een man die mensen bij elkaar brengt: een bestuurder pur sang,” roemt ook de Volkskrant.Er is ook een historische parallel met staatssecretaris van Justitie W. Polak, die in 1977 het kabinet-Den Uyl verliet om burgemeester van Amsterdam te worden.Volgens Job Cohen is zijn Nederlandse identiteit sterker aanwezig dan zijn joodse. “De beleving van joods-zijn uit zich in herkenning met andere joden. Een merkwaardig gevoel van verbondenheid. Gelijksoortige grapjes. En een sterke betrokkenheid bij Israël,” zei Cohen in het NIW.In de zeventiende eeuw vestigden de eerste joden, veelal Portugese handelaren, zich in Amsterdam. Zij namen hun overzeese handelsrelaties mee en leverden een belangrijke bijdrage aan de welvarendheid van de Gouden Eeuw. Toch zou het nog bijna tweehonderd jaar duren voor joden dezelfde rechten kregen als Nederlanders.