In de ramsj

Joods.nl zocht voor u mooie "joodse" boeken voor weinig geld uit.

Judith Herzberg – Brief aan wie hier niet is, Tussen Jeruzalem en AmsterdamVooral de laatste vier maanden, sinds het begin van de Al Aqsa-intifada, wordt er in de Nederlandse pers weer veel aandacht aan het Midden-Oosten besteed. Vooral na de bomaanslagen in Tel Aviv en Netanja wordt Israël gezien als een land dat je nu beter kunt vermijden. Het toerisme is met veertig procent teruggelopen. Nederlanders lijken Israël te zien als een land in permanente staat van alarm. Het beeld is verwarrend: soms tragisch, soms ergerlijk, soms opwindend.Hoe leef je in een samenleving waar emoties, belangen en opvattingen zo diametraal tegenover elkaar kunnen staan? Judith Herzberg woont de helft van het jaar in Jeruzalem en de andere helft in Amsterdam. Zij schreef een boek over het leven in een land waar zo veel gebeurt. Het boek is uitgegeven in 1988, maar de problemen van toen zijn helaas nog steeds actueel.Brief aan wie hier niet is, Tussen Jeruzalem en AmsterdamUitgeverij van Gennep 1996Prijs: fl. 15,00Gerhard Durlacher Met haat valt niet te levenUit de in memoriams die na zijn onverwachte dood in juli 1996 verschenen, bleek eens te meer dat Gerhard Durlacher een enorme indruk heeft gemaakt op iedereen die hem persoonlijk of uit zijn boeken kende. Schrijven, het bovenhalen van herinneringen die hij liever zou zijn vergeten, was een moeizaam proces voor Durlacher. Dat was ook de reden dat hij niet van interviews hield: hij was bang dat met de herinneringen ook de demonen gewekt zouden worden.Toch heeft hij in een aantal gesprekken voor kranten en televisie meer van zichzelf prijsgegeven dan in zijn boeken te lezen is. In deze interviews kwamen ook zijn inzichten en zijn kennis als socioloog naar voren. In Met haat valt niet te leven is het grote televisieportret opgenomen dat Adriaan van Dis in 1987 heeft gemaakt. Ook vindt u in deze bundel fragmenten uit Laatste getuigen, de televisiefilm van Cherry Duyns naar aanleiding van Durlachers boek De zoektocht en kele kranteninterviews Aan het boek zijn foto’s uit het familiealbum toegevoegd.Met haat valt niet te leven Artikelen door G.L. Durlacher en gesprekken met Ageeth Scherphuis, Adriaan van Dis, Frank Ligtvoet, Stephan Sanders, Frits Abrahams, Cherry Duyns, Pim Logman, Lies Janssen, Jan van Damme, Jan Paul Bresser, Aukje Holtrop en Wim KayzerMeulenhoff 1998Prijs: fl. 24,95