Sidra Jitro, Sjemot (Exodus) 18:1-20:23

Toen zei hij: ‘Ga en profeteer het volgende tegen dit volk: “Luister goed, maar begrijpen zul je het niet; kijk goed,maar inzien zul je het niet.” Maak het hart van het volk ongevoelig, stop hun oren toe, smeer hun ogen dicht. Dan kunnen ze met hun ogen niet zien, met hun oren niet luisteren,en tot hun hart zal het niet doordringen.

Bekijk de haftara van de week met Baruch Sienna:

Zwijgt God of luisteren wij niet?

Wij kijken naar de voorlezing uit de Tora en de haftara van de week en bezien welke verbanden en inzichten wij kunnen ontdekken.
Voor een korte inleiding over wat een haftara is, klik HIER.

INLEIDING EN VERBINDINGEN

Na de glorieuze doortocht door de Rietzee komen de Israëlieten nu aan bij de berg Sinaï. De sidra van deze week beschrijft hoe de Israëlieten God ontmoeten en de Tien Uitspraken (Geboden) ontvangen. Door de rabbijnen is een hoofdstuk uit Jesjajahoe uitgekozen dat hetzelfde soort taal en beelden hanteert: vleugels, heilig, rook (zie boven). In de tekst van deze week staat de beroemde zin: Kadosj, Kadosj, Kadosj (heilig, heilig, heilig) die gereciteerd wordt in de Kedoesja tijdens de Amida.

Jesjajahoe beschrijft een visioen van God, gelijkend op de theophanie (Godsverschijning) op de Sinaï.

(Terzijde: enkele weken gelden stuitten we op de woorden kwad pè, moeilijk sprekend, en het beeld van de ‘onbesneden lippen’ en de bekende midrasj van de brandende kolen. Men beseft veelal niet dat dit beeld ook al verschijnt in de haftara van deze week: Toen nam een van de serafs met een tang een gloeiende kool van het altaar en vloog daarmee op mij af. 7 Hij raakte mijn mond ermee aan en zei: ‘Nu zijn je lippen gereinigd. Je schuld is geweken, je zonden zijn tenietgedaan.’ [Jesjajahoe 6:6-7])

Voor het geheel: www.levisson.nl (klik op Parasjat Hasjawoea)

Vertaling: Nico Vissel

Klik op het logo om verder
te lezen op de website van het Levisson Instituut

Sjabbat 10 februari 2007/ 22 sjewat 5767
Sidra Jitro, Sjemot [Exodus] 18:1-20:23
Haftara (jaar C): Nechemja 8:1-12
Traditioneel Asjkenasy: Jesjajahoe [Jesaja] 6:1-7:6, 9:5-6
Sefardi: Jesjajahoe [Jesaja] 6:1-13



Advertentie (4)