Sidra Misjpatiem, Sjemot (Exodus) 21:1-24:18

Deze week wordt de bovenstaand aangegeven tekst voor Sjabbat Sjekaliem gelezen, omdat dit een van de vier bijzondere sjabbatot is voor Pesach. Daar deze tekst echter verbonden is met de kalender en niet met de tekst van de sidra, gaat het commentaar over de tekst uit Jeremia, de normale haftara voor Misjpatiem.

Bekijk de haftara van de week met Baruch Sienna:

Of wij slaven zijn of niet hangt ervan af of wij geloven dat God één is, of niet?

INLEIDING EN VERBINDINGEN

Parasjat Misjpatiem begint met een verzameling van wetten die door geleerden "Het Boek van het Verbond" wordt genoemd. De rabbijnen onderkennen 53 mitswot in deze sidra. De eerste afdeling van deze regels of wetten (Hebreeuws: misjpatiem) die onmiddellijk op de Tien Uitspraken volgt, betreft de behandeling van slaven.

Voor ons is het heden ten dage moeilijk de positie van de eved te begrijpen. Dit woord kan betrekking hebben op een slaaf, op een hulp in de huishouding of zelfs als een uitdrukking van bescheidenheid of onderwerping van de eved (bv. zoals in beleefd taalgebruik: ‘Uw dienaar’ of ‘dienaar van de Eeuwige’.) De Tora maakt onderscheid tussen een niet-joodse slaaf, die gewoonlijk in een oorlog is buit gemaakt en wiens status als slaaf permanent is en een Hebreeuwse slaaf, die tijdelijk is ingehuurd, gewoonlijk om een schuld af te betalen en die meer rechten heeft.

Voor het geheel: www.levisson.nl (klik op Parasjat Hasjawoea)

Vertaling: Ted Musaph-Andriesse

Klik op het logo om verder
te lezen op de website van het Levisson Instituut

Sjabbat 17 februari 2007/ 29 sjewat 5767
Sidra Misjpatiem, Sjemot [Exodus] 21:1-24:18
Haftara Sjabbat Sjekalim: II Koningen 12:1-17
Haftara Misjpatiem: Jirmeja (Jeremia) 34:8-22, 33:25-26.

Advertentie (4)