Vanavond in Netwerk: Nieuwe brieven van Otto Frank

Had de moord op Anne Frank, haar moeder Edith en zus Margot kunnen worden voorkomen als Otto Frank zijn wanhopige plannen tot emigratie had kunnen realiseren? Dat vermoeden lijkt te worden bevestigd door brieven van Otto Frank die onlangs in een archief in New York zijn opgedoken. Vanavond in Netwerk om 20:25 op Nederland 2.

In Netwerk een reportage over deze bijzondere ontdekking die eindelijk meer duidelijkheid geeft over het gezin Frank voordat ze onderdoken. Over deze periode was namelijk nog weinig bekend.

Overtocht
De brieven zijn geschreven tussen 30 april en 11 december 1941, de dag dat Duitsland de oorlog verklaarde aan de Verenigde Staten. Omdat de Amerikaanse ambassade in Nederland werd gesloten, onderzocht Frank de mogelijkheden om via Spanje naar het neutrale Portugal te gaan. Ook vroeg hij visa aan voor Frankrijk en probeerde een overtocht te regelen naar de Verenigde Staten of Cuba.

Achterhuis
Al deze pogingen liepen op niets uit en daarom doken ze in juli 1942 onder in het beroemde Achterhuis in Amsterdam. Twee jaar later werden ze verraden en gedeporteerd door de Duitsers. Via Westerbork kwam het gezin terecht in het Poolse concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Daar werden mannen en vrouwen van elkaar gescheiden. Uiteindelijk zou Otto Frank als enige van het gezin de oorlog overleven. In 1947 publiceerde hij de dagboeken van zijn dochter Anne.

Achterhuis
De documenten werden twee jaar geleden al gevonden door Estelle Guzik, een vrijwilliger bij het YIVO Instituut voor Joods Onderzoek. Eerst werden auteursrechtelijke kwesties onderzocht in verband met de publicatie van de brieven. Het YIVO heeft aan vooraanstaande Amerikaanse holocaustgeleerden gevraagd de brieven in een historische context te plaatsen.

In de uitzending
Een gesprek met Cor Suijk, een vriend van Otto Frank en David Barnouw van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). In de studio Hans Wester, directeur van de Anne Frank Stichting.

Zie Netwerk