Lion Lissauer

Afl. 7: Dienstweigering uit gewetensbezwaren.
Tijdens het fitnessen samen met een homosexuele Antilliaan met het formaat van een minotaurus, probeert Lion naast het omhoog houden van vele kilo’s ijzer, een standpunt in te nemen wat betreft de weigering van sommige ambtenaren om een homohuwelijk te voltrekken.

“In Frankrijk hebben ze zojuist de burgemeester van Bègles daarvoor tijdelijk uit z’n functie gezet! Dat geloof je toch niet? Wat een eikels, die Fransozen!” zei Marcos, terwijl hij achterover geleund op een fitnessbankje zo’n negentig kilo aan ijzer de lucht in stootte. Met deze uitspraak refereerde hij aan de zojuist ontslagen Franse burgemeester van het stadje Bègles, die het eerste Franse homohuwelijk in de nationale geschiedenis sloot, dat later nietig werd verklaard.
Marcos zelf is van Antilliaanse afkomst en kwam, naar eigen zeggen, zo’n zes jaar geleden uit de kast en woont nu alweer twee jaar samen met zijn vriend. Nadat wij elkaar regelmatig waren tegengekomen in de sportschool, hadden we besloten om op dezelfde tijden te gaan fitnessen. Het voordeel hiervan was dat ik dan tenminste iemand zou hebben om tegenaan te kletsen tijdens de oefeningen en tegelijkertijd zou hij de halter voor mij even omhoog kunnen houden als ik voor de zoveelste keer zou proberen indruk te maken door veel teveel kilo’s omhoog te drukken.
“Ook die nieuwe wetgeving in Nederland is belachelijk! Het homohuwelijk is officieel toegestaan, maar nu komt het CDA opeens met het voorstel dat op regionaal niveau een ambtenaar mag weigeren een homohuwelijk af te sluiten. Dat druist toch geheel tegen de Nederlandse grondwet in of niet?”
Marcos is goed op de hoogte, zo te horen, terwijl hij tegelijkertijd het gewicht van een gietijzeren kachel omhoog tilt.
“Nou ja, reden temeer om lekker in de progressieve randstad te blijven, toch?” probeerde ik. Hoewel ik het in principe wel met hem eens was, stond mijn hoofd niet naar de discussie. Overigens zou ik het niet durven om ertegenin te gaan, aangezien Marcos het formaat heeft van een Minotaurus en van een kaliber is dat waarschijnlijk telefoonboeken doormidden weet te scheuren.
Snel probeerde ik iets te bedenken om van onderwerp te veranderen, dus begon ik over iets dat hem zeker aansprak: afgetrainde jongemannen.
Dat had succes. Meteen vroeg hij: “Wat is jouw geheim eigenlijk, hoe blijf jij zo dun? Mijn vriend begint ook te klagen dat ik een buikje begin te krijgen.”
“Geen idee… erfelijk benadeeld geloof ik,” verwees ik twijfelend naar het feit dat ik al jaren problemen heb met aankomen. Zal met de tijd wel komen, denk ik.
“Buikspieren kun je overigens kweken met Kung Fu. De meeste jongens die bij mij in de Kung Fu groep rondlopen hebben redelijke buikspieren.”
Hierbij zag ik Marcos’ ogen groeien en hij antwoordde meteen op plagerige toon: ”Dan zit ik dus duidelijk bij de verkeerde sportschool, ik kom binnenkort maar eens bij jouw Kung Fu kijken! Zeg,” ging hij verder, “binnenkort ga ik een cursus bodypump doen, zin om mee te doen?”
Ik keek hem verbouwereerd aan, me afvragend of dat niet een soort geavanceerde aerobics was.
“Haha, don’t worry!”
Hij tikte mij plagerig op m’n arm. “Er komen niet alleen maar homo’s hoor!”

Hij had gelijk, vond ik, nog even namijmerend over het onderwerp gewetensbezwaren. Het zou toch belachelijk zijn dat een ambtenaar op grond van etnische afkomst of seksuele voorkeur kan weigeren een huwelijk te voltrekken? Het lijkt mij behoorlijk in strijd met artikel 1 van de Grondwet. Straks kunnen huwelijksambtenaren nog bezwaar aantekenen tegen het sluiten van een huwelijk tussen een Nederlandse man en bijvoorbeeld een Surinaamse vrouw. Aan de andere kant, dit tegenargument van het weigeren van een interc

Advertentie (4)