Sidra Tetsawee, Sjemot (Exodus) 27:20-30:10

Wij Joden onderhouden de herinneringen aan onze geliefden van generaties tot generatie door middel van de Jizkor. Maar wat moeten we ons dan herinneren? Is het wel gezond altijd zo een goed geheugen te hebben?

Bekijk de haftara van de week met Baruch Sienna:

Gisteren is geschiedenis, morgen is een mysterie, vandaag is een geschenk. Daarom noemen wij het ‘het present’.

INLEIDING EN VERBINDINGEN

Sidra Tetswee gaat verder met de beschrijving van de inrichting van het Heiligdom in de woestijn (de Misjkan): de olijfolie voor het eeuwige licht, de kleding voor Aharon, de Hogepriester, en de wijdingsceremonie voor de Kohanim [priesters]. Dit deel wordt afgesloten met de beschrijving van het wierookaltaar. De haftara, die normaal bij deze sidra wordt gelezen, uit Jechèzkél 40:10-27, beschrijft een deel zijn visioen van de herbouwde Jeruzalem Tempel na de Babylonische ballingschap en de details van de inwijding ervan.

In plaats van Jechèzkél, wordt als haftara van deze speciale Sjabbat, genaamd Sjabbat Zachor, de tekst uit het boek 1 Sjemoeëel 15:1-34 gelezen (de Asjkenasim beginnen met vers 2 zoals hierboven aangegeven). Deze haftaratekst vormt geen verbinding met de wekelijkse Toravoorlezing, maar wel met de kalender. Dit is de Sjabbat voor Poerim en daarom wordt ook een speciale maftier (afsluitend) deel uit de Tora gelezen. Deze wordt voorgedragen uit een tweede Sefer Tora en bevat de opdracht de aanval van de Amalekieten op de Israëlieten kort na de Uittocht uit Egypte niet te vergeten (Dewarim [Deuteronomium] 25:17-19).

Voor het geheel: www.levisson.nl (klik op Parasjat Hasjawoea)
Vertaling: Jochanan Ch. Belinfante
Voor het origineel: klik hier

Klik op het logo om verder
te lezen op de website van het Levisson Instituut

Sjabbat 3 maart 2007/ 13 adar 5767
Sidra Tetsawee, Sjemot [Exodus] 27:20-30:10
Haftara Sjabbat Zachor: I Sjemoeël 15:2-34

Advertentie (4)