Soetendorp en Evers naar VN

In het geheim zijn rabbijn Raphael Evers van de Nederlands Israëlitische Hoofdsynagoge (NIHS) en rabbijn Awraham Soetendorp van het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom (NVPJ) de afgelopen jaren samen bezig geweest met het opzetten van een geheel nieuwe organisatie binnen de Verenigde Naties, UNIWOR (United Nations Institute for World Religions).

Dit bureau voor de Hoge Commissaris van de Wereldgodsdiensten zal binnenkort in New York zijn deuren openen. Nederland is uitgekozen om hiervoor als eerste de Hoge Commissaris te leveren en in nauw onderling overleg is besloten dat beide Nederlandse rabbijnen deze functie samen in deeltijd gaan bekleden.

Soetendorp: ‘Toen mijn vriend Kofi Annan mij enkele jaren geleden belde met dit voorstel, dacht ik eerst dat iemand een grap met mij uithaalde. Toen ik echter door kreeg dat het werkelijk Kofi was aan de telefoon, voelde ik mij zeer vereerd en heb ik hem toegezegd dit in alle vertrouwelijkheid met enkele mensen te zullen gaan bespreken. Snel was mij duidelijk dat ik deze opdracht niet alleen zou kunnen vervullen en daarom heb ik mijn gewaardeerde collega rabbijn Evers opgebeld voor overleg. Dit resulteerde in een intensieve samenwerking die ertoe heeft geleid dat wij dit gigantische project niet alleen samen hebben voorbereid, maar ook samen gaan uitvoeren. Nu een en ander is uitgelekt zal de nieuwe secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, de oprichting van Uniwor in de loop van maart bekendmaken aan de media.

Duobaan

Soetendorp: ‘Aangezien wij geen van beiden het hele jaar in New York willen wonen, heb ik Raphael Evers gevraagd of wij de leiding samen op ons zullen nemen, zodat wij bij toerbeurt een gedeelte van het jaar in New York en in Nederland kunnen wonen. Onze secretaris aldaar, de heer A. Mirup heeft in New York inmiddels al twee appartementen naast elkaar voor ons gehuurd, zodat wij ook op elkaars spullen kunnen passen in de periode dat de ander in Nederland is. Voor hem uiteraard een groter appartement dan voor ons, vanwege de afwijkende gezinssamenstelling. Ik beschouw het als een enorme eer dat men mij het vertrouwen heeft gegeven dit te kunnen leiden en zie het dan ook als een fantastische kroon op mijn werk.’

Opperrabbijn Arjeh Ralbag heeft toestemming gegeven voor de betrokkenheid van rabbijn Evers bij Uniwor. ‘Rabbijn Soetendorp heeft vanzelfsprekend eerst mij gevraagd. Ten eerste omdat ik de opperrabbijn ben en ten tweede omdat ik al in New York woon. Het is voor mij echter niet mogelijk een dergelijke functie uit te oefenen naast mijn vele bezigheden vanuit Brooklyn. Wel heb ik met rabbijn Evers afgesproken dat ik de invulling van deze post over twee jaar wens te evalueren, omdat ik dan misschien wel in staat ben deze hoge functie alsnog te aanvaarden.’

Rabbijn Evers heeft laten weten zeer vereerd te zijn met de functie van Hoge Commisaris, ‘al is nog niet duidelijk hoe de titulatuur is geregeld’. Evers mag zich naast rabbijn namelijk ook al mr en drs noemen.

Bron: HaKehillot en Levend Joods Geloof