In Memoriam: Liviu Librescu

Afgelopen maandag heeft een koreaanse student op Virginia Tech drieendertig slachtoffers gemaakt. Professor Liviu Librescu is één van hen.

Een Koreaanse student heeft maandagmiddag op Virginia Tech een waar bloedbad aangericht. Nadat hij eerder op de ochtend al twee mede-studenten in hun appartement had vermoord, maakte hij ruim twee uur later de andere slachtoffers op een ander deel van het honderd gebouwentellende campusterrein van de Universiteit.
Volgens getuigen heeft professor Librescu het leven gered van zijn studenten door zich voor de deur van het collegelokaal te plaatsen. Op deze manier verhinderde hij dat de moordenaar binnen kon komen. Door deze heldendaad van Librescu kregen zij de kans om via de ramen van het lokaal te ontsnappen en zich in veiligheid te brengen. De professor zelf heeft het echter met zijn leven moeten bekopen en is zonder pardon neergeschoten door de schutter.

Librescu werd in 1930 geboren in Roemenie en emigreerde in 1978 met zijn vrouw naar Israël. Een jaar later vertrok hij voor een sabbatical naar Virginia, maar is sindsdien daar gebleven. Hij doceerde al ruim twintig jaar technische wetenschappen en wiskunde aan de Virginia Tech.

Door: Leo van Geuns

Advertentie (4)