Romandebuut Nathan Englander

Deze maand verschijnt het lang verwachte romandebuut van Nathan Englander (1970, New York) getiteld ‘Het Ministerie van Buitengewone Zaken’. Hij debuteerde eerder met de verhalenbundel ‘Verlost van vleselijke verlangens’, die wereldwijd lovend werd ontvangen.

Nathan Englander, die eerder in Jeruzalem en Buenos Aires heeft gewoond laat ‘Het Ministerie van Buitengewone Zaken’ afspelen in de laatsgenoemde stad vlak voor de militaire coup.
Het is 1976, Buenos Aires. Kaddisj Poznan is een joodse hijo de puta – hoerenzoon – en daarmee de ultieme verschoppeling in het Argentinië van de jaren zeventig. Hij verdient zijn geld met het uitwissen van joodse grafteksten, om zo de achtergrond te verhullen van diegenen die onder het huidige regime evenveel te vrezen hebben van hun verleden als van hun toekomst. Wanneer Kaddisj’ zoon Pato plotseling ‘verdwijnt’, betekent dat de genadeslag voor de familie. Wat volgt is een absurde, kafkaëske dwaaltocht van Kaddisj en zijn vrouw Lillian door de duistere krochten van het ministerie van Buitengewone Zaken, in een wanhopige poging hun zoon te redden.

‘Het ministerie van Buitengewone Zaken’ vertelt het verbijsterende en nog niet eerder vertelde verhaal van de joodse gemeenschap in Buenos Aires, aan de vooravond van de militaire coup. Englander neemt de lezer mee op een hallucinerende reis door een wereld van terreur, die boven elke verbeelding gaat, maar die helaas al te realistisch is.

Zijn debuut, de verhalenbundel ‘Verlost van vleselijke verlangens’, werd wereldwijd zeer lovend besproken. In 2007 verschijnt bij Anthos een heruitgave van deze bundel. Op 30 en 31 mei zal Englander een bezoek aan Nederland brengen ter promotie van zijn boek.

Nathan Englander
Uitgeverij Anthos
ISBN 978 90 414 1136 5
Prijs € 19,95

Advertentie (4)