Sami Kaspi Ridder in de orde van Oranje-Nassau

Hij werd onder valse voorwendselen naar het raadhuis gelokt voor een bespreking met de wethouder, over een te beginnen voorlichtingsproject op gekleurde scholen in Amstelveen. Ineens stond Sami Kaspi op het podium in het Raadhuis, verrast door wat er om hem heen gebeurde.

Sami Kaspi werd toegesproken door Burgemeester van Zanen met de volgende woorden:

"Meneer Kaspi, u bent geboren in Marokko en in 1969 bent u in Nederland komen wonen, van 1970 tot 1999 was u organisator van Mimoena, het Joods-Marokkaans lentefeest dat na het Joodse Pesach wordt gevierd.
Als zodanig heeft u zich ontwikkeld tot een ware ambassadeur van de Marokkaanse en met name de Marokkaans- Joodse cultuur. Daarmee heeft u bruggen geslagen tussen bevolkingsgroepen die eerder moeilijk met elkaar in gesprek wisten te komen.

In 2000 was u oprichter en vrijwilliger van de Stichting Maimon.
Dit is een vrijwilligersorganisatie die de 2000 jaar oude geschiedenis van een vreedzaam samenleven tussen Moslims en Joden in Marokko onder de aandacht van een breed publiek wil brengen. Samen met andere vrijwilligers bezoekt u universiteiten, moskeeën, scholen, musea en maatschappelijke instellingen om bruggen te slaan tussen diverse groepen burgers in de samenleving.

Daarnaast stimuleert de stichting wetenschappelijke, educatieve en culturele activiteiten. De Minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap kende in 2003 ‘de Prijs van het Leren’ toe aan Stichting Maimon vanwege haar baanbrekende en innovatieve onderwijsprojecten;

Vanaf 2002 verzorgt u een educatief programma voor het voortgezet onderwijs. U bezoekt zowel ‘zwarte’ als ‘blanke’ scholen, vooral in probleemwijken in Amsterdam-West.

Mij is verteld dat u na de moord op Theo van Gogh de plaatselijke moslimjeugd verbijsterde met uw oproep tot verdraagzaamheid jegens andersdenkenden, gekleed in uw traditionele djelaba, met uw keppel en sprekend in vloeiend Arabisch.

Meneer Kaspi vanwege uw aansprekende initiatief en betekenisvolle inzet voor de dialoog tussen Joden en Moslims, uw gedreven en onbaatzuchtige inzet voor het bij elkaar brengen van andersdenkende bevolkingsgroepen en de maatschappelijke meerwaarde van uw rol als bruggenbouwer wordt u gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd. Reden voor Hare Majesteit de Koningin u te benoemen tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau. Meneer Kaspi, ook namens mijn ambtgenoot Job Cohen feliciteer ik u van harte.”

Na deze woorden werd de ridderorde opgespeld door de heer van Zanen, burgemeester van Amstelveen. Daarna was er een receptie in het Raadhuis waar voor de Joodse gasten Kosjere hapjes waren verzorgd. Op Koninginnedag werd er een bustour door Amstelveen georganiseerd met alle genodigden die een onderscheiding hadden gekregen. Ook nu was er weer aan een kosjere lunch gedacht, verzorgd door Ronald Vos.

Foto’s: David Kaspi

Advertentie (4)