25.000 gasten aanwezig op Joods huwelijk

Met ruim 25.000 uitgenodigde gasten was dit ongetwijfeld een van de grootste huwelijks plechtigheden uit de geschiedenis van de mensheid, het huwelijk in Jeruzalem van de kleinzoon van de Belz rebbe, de 18-jarige Shalom Rokeach, gister getrouwd met de 19-jarige Hanna Penet. Als kleinzoon is hij de toekomstige leider van de Chassidische Belz. Bekijk de prachtige foto’s van het huwelijk in hoge kwaliteit op Dailymail.co.uk.

De Belz chassidische gemeenschap stamt uit de 19e eeuw en is een van ‘s werelds grootste religieus Joodse dynastien die hun oorsprong vindt in het West-Ukrainse plaatsje Belz, of in het Jiddisch geschreven; בעלזא. In tegenstelling tot vele andere Chasidische gemeenschappen heeft de toenmalige leider Rabbijn Aharon Rokeach, ook bekend als de “wonder rabbijn”, op miraculeuze wijze uit handen kunnen blijven van de nazi’s. Dankzij de hulp van een Hongaarse geheim agent heeft hij kunnen vluchten naar Hongarije, om zich vervolgens via Istanbul in Israel te kunnen vestigen. Zijn gehele familie, inclusief vrouw en kinderen, hebben de oorlog niet overleefd. Hij stond op de “meest gezochte” lijst van de Gestapo.

Na de Tweede Wereldoorlog waren er slechts enkele honderden Belz-families over. De Rabbijn heeft de Belz dynastie nieuw leven ingeblazen met de heroprichting van zijn Chasidische rechtbank, scholen en yeshiva’s in o.a. Tel Aviv, Bnei Brak en Jeruzalem.

Rav Pinchas Padwa
Rav Padwa in Amsterdam

Buiten Israel wonen de meeste Belz chassidiem in New York en London. Ook in de Joodse wijk van Antwerpen is er een actieve Belz gemeenschap. Een aantal jaren terug heeft de uit Engeland afkomstige Belz Rabbijn Pinchas Padwa zich met zijn familie gevestigd in het Amsterdamse Buitenveldert om sjioeriem (joodse lessen en cursussen) te geven in het Beis HaMedrasj Ets Chaim, waarmee de hoofdstad een opvallend straatbeeld rijker is. Inmiddels is hij Opperrabijn van de hele kleine Haredi orthodoxe gemeenschap van Amsterdam.

De groepering is zoals bijna alle Chassidische groeperingen anti-zionistisch, maar onder leiding van de huidige Rabbijn varen ze een steeds positievere koers ten opzichte van de Joodse Staat, wat tot heftige meningsverschillen heeft geleid met ondermeer de Satmar chassidiem, die het seculier-Joodse en nationalistische zionisme verafschuwen. De Belzers maken tegenwoordig gebruik van hun stemrecht en zijn vertegenwoordigd in de Knesset, het Israelisch Parlement. Ook is een kleine kier geopend voor Belzers om in het Israelische leger te dienen in het Hesder legioen, een unit die het leren combineert met het vervullen van de dienstplicht, al is daar tot op heden weinig animo voor.

 

Advertentie (4)