Van Agt krijgt nul op het rekest

Dries van Agt
Oud-premier Dries van Agt

Na ruimschoots drie decennia van afwezigheid sprak oud-premier Dries van Agt (CDA) gisteren weer in de Tweede Kamer, ditmaal, u kunt het al raden, om een tirade te houden tegen de Joodse Staat. Met meer dan 64.000 handtekeningen is hij het boegbeeld van het burgerinitiatief “Sloop de muur”, die claimt dat het veiligheidshek die Israel heeft gebouwd illegaal is volgens het internationaal recht en moet worden afgebroken. Vanwege het behalen van het minimum aantal van 40.000 handtekeningen mocht Dries het burgerinitiatief voordragen aan het parlement, waarmee de Palestina-lobby in Nederland een succesvolle mediastunt heeft gedaan.

Als Israel de “muur” niet sloopt moet het land desnoods uit de VN worden gezet wat Dries de “meest verstrekkende sanctie” noemt. Ook stelt de oud-premier voor om een visumplicht in te stellen voor alle Israëliërs, om zodoende Joden uit de betwiste gebieden (Judea en Samaria) te weren voor reizen naar het buitenland. Ook moet de intensieve Nederlandse militaire samenwerking met Israel volledig worden beëindigd.

Zoals verwacht was er geen kamermeerderheid voor zijn voorstellen. Han Ten Broeke (VVD) wees er op dat alleen samenwerking met Israel een stap richting “die vrede die we allemaal willen” kan zijn en zei “als de initiatiefnemers het Israelische zelfverdedigingsrecht hadden meegewogen, hadden ze het initiatief niet Sloop de muur maar Verplááts de muur moeten noemen”. Joel Voordewind (ChristenUnie) hield een scherf van een raket omhoog en verdedigde Israel’s recht op zelfverdediging. Van der Staaij (SGP) wees er op dat het aantal terreuraanslagen door het veiligheidshek is teruggebracht van duizend naar bijna nul. Ook PVV en CDA zijn tegen de voorstellen van het burgerinitiatief.

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft namens het kabinet verklaard tegen de voorstellen te zijn van Van Agt. De oud-premier noemde Timmermans gister desondanks een “geestverwant” in het EO-programma Dit is de dag. Timmermans (PvdA) was tot zijn aantreden als Minister een van de drijvende krachten in de Tweede Kamer voor de Palestijns/Arabische zaak.

Lees verder:

Wim Kortenoeven: Van Agt heeft zwarte kant

Esther Voet: Van Agt goochelt met het internationaal recht

Advertentie (4)