Amsterdam onderzoekt Joodse banktegoeden

gemeente giro amsterdamBurgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam heeft een onderzoek ingesteld naar slapende banktegoeden bij de voormalige Gemeentegiro van Joden die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. Dat schrijft hij in een brief aan Herman Loonstein, voorzitter van Federatief Joods Nederland, die ook naar de gemeenteraad is verstuurd.

Loonstein had Van der Laan onlangs verzocht “tot op de bodem” uit te zoeken wat er met de Joodse tegoeden is gebeurd. Lees het hele artikel op nrc.nl

Afgelopen week publiceerde het NRC dagblad ook al een een artikel over Nederlandse notarissen, die in de Tweede Wereldoorlog op grote schaal meegewerkt hebben aan het juridisch onteigenen van Joods vastgoed. Alleen al in de regio Rotterdam, waar vijftig notarissen werkzaam waren, was er slechts één notaris die hier helemaal niet aan meewerkte.