“Israel op zwarte lijst PvdA”

Hans Knoop

In een column in het NIW van deze week schrijft journalist en publicist Hans Knoop een opmerkelijk artikel over de PvdA. De arbeiderspartij zou Ahmed Marcouch hebben verboden om naar Israel af te reizen met zijn succesvolle programma Israël 65 jaar geliefd en gehaat. De politicus, die samen met zijn zoon zou afreizen, belde anderhalve dag voor zijn vlucht naar Tel Aviv de redactie van Omroep Max af.

Knoop schrijft: “Bijna zes weken eerder had Marcouch ons bevestigd de uitnodiging gaarne te accepteren en sindsdien was er regelmatig contact met hem geweest over de invulling van het programma. Marcouch zou in Israël leden van de Marokkaanse gemeenschap ontmoeten en daarnaast door het Arabische Knessetlid Ahmad Tibi worden ontvangen. Ook zou hij – op eigen verzoek – Yad Vashem bezoeken. Integratie zou het thema van zijn bezoek worden”.

Marcouch mocht van de fractie in de Tweede Kamer niet naar Israël omdat de Joodse Staat binnen de fractie op de zwarte lijst zou staan. Bovendien als het aan de fractie zou hebben gelegen was Israël inmiddels al door sancties getroffen, zo schrijft Knoop, die bekend staat om zijn scherpe en heldere analyses. De Israel-kenner eindigt zijn column met de volgende woorden:

“Het zij hierbij nog maar eens in alle duidelijkheid gesteld: de PvdA deugt inzake Israël van geen kant. Het is een partij waar je alleen lid van zou moeten worden om je er daarna volautomatisch van te kunnen bedanken!”

Lees zijn hele column op NIW.nl