Israël evacueert joden uit Jemen

Vluchtelingen uit Jemen gearriveerd op luchthaven Ben-Gurion van Tel Aviv. Foto: Moshe Brin / Jewish Agency
Vluchtelingen uit Jemen gearriveerd op luchthaven Ben-Gurion van Tel Aviv. De vrouwen zijn nog gekleed volgens Islamitische wetgeving (sharia), zoals ook voor Joden verplicht is in Jemen. Foto: Moshe Brin / Jewish Agency

De Jewish Agency, een overheidsorganisatie van Israël, heeft onlangs 17 Joden uit Jemen in het geheim geëvacueerd. Dat heeft de voorzitter van de organisatie Natan Sharansky bekend gemaakt. In totaal zijn er sinds 2009 ruim honderdvijftig joden het land uit gevlucht.

Vier Joden werden direct overgevlogen vanuit Jemen naar Ben Gurion Airport in Israël op woensdag en twee koppels en een jong kind kwam via een onbekend derde land, mogelijk Qatar. De rest komt uit Buenos Aires nadat ze in augustus 2011 uit Jemen zijn gesmokkeld door een groep Satmar Chassidiem. In de Argentijnse hoofdstad leefden ze in de Satmar gemeenschap.

Reden voor de recente golf van vluchtelingen uit Jemen is de steeds benauwder wordende positie van Joden in het Arabische land, voor zover dat al niet het geval was. De gemeenschap wordt frequent bedreigd door Islamitische terreurgroepen en er zijn de afgelopen jaren diverse Joden vermoord. Zo werd in december 2008 Hebreeuws leraar en kosjer slachter Moshe Ya’ish al-Nahari door een voormalig Jemenitische luchtmacht piloot doodgeschoten, omdat hij weigerde te bekeren tot de Islam. Zijn vrouw en 9 kinderen zijn inmiddels vertrokken naar Israël om een nieuw bestaan op te bouwen. In 2010 werd de leider van de gemeenschap Aaron Zindani dood gestoken op een markt. Ook zijn vrouw en vijf kinderen zijn geëmigreerd naar Israël en namen zijn lichaam mee om te begraven in de Joodse staat, met hulp van de Jewish Agency en Israël’s ministerie van Buitenlandse Zaken. Als gevolg van de in 2011 verdreven Jemenitische president Ali Abdullah Saleh is de situatie behoorlijk verslechterd.

“We hebben het voorrecht gehad om deel te nemen aan een missie die zowel het redden van levens, de hereniging van een gezin als de immigratie naar Israël mogelijk heeft gemaakt. De Jewish Agency staat klaar om elke Jemenitische Jood die naar Israël wil verhuizen te helpen en ook om de lokale gemeenschap op elke mogelijke manier bij te staan,” aldus Sharansky.

De Jemenitisch-Joodse gemeenschap is een van de oudste ter wereld en was ooit een bloeiende gemeenschap, ondanks de moeilijke positie waarin ze grotendeels verkeerde als tweederangs burgers onder sharia wetgeving. Ook was de gemeenschap slachtoffer van aanslagen en pogroms. Na de oprichting van de Staat Israël was nagenoeg de gehele gemeenschap naar Israël geëmigreerd gedurende de bekende operatie “Magic Carpet” (1949-1950). De meeste van hen hadden nog nooit een vliegtuig gezien, maar ze geloofden in de Bijbelse profetie: volgens het Boek van Jesaja (40:31), God beloofde Israëlieten terug te keren naar Israël “op vleugels van arenden ‘.

jemen joden kinderen israelDe Jemenitische gemeenschap in Israël roept al tientallen jaren de achtergebleven Joden in Jemen op om naar Israël te komen. Op dit moment zijn volgens officiële schatting nog 100 Joden in Jemen, al zeggen lokale bronnen dat het er om enkele honderden zouden gaan. De meeste wonen in een beveiligd complex in Sanaa, nadat ze hun eigen huizen hebben moeten verlaten na dreigingen om afgeslacht te worden door lokale rebellen. De rest woont in Rida, in de provincie Omran. In Israël wonen naar schatting 300.000 Jemenitische Joden, in de Verenigde staten 30.000 en Engeland 5.000. In Nederland zijn er enkele tientallen Joden met een Jemenitische achtergrond, veelal emigranten uit Israël en hun nakomelingen.

Amnesty International heeft in het verleden herhaaldelijk de regering van Jemen opgeroepen om zijn joodse burgers te beschermen.

Aankomst van Jemenitische Joden in Israël in 2009:

CNN documentaire uit 2008 gaat over de laatste Joden in Jemen: