Shimon Peres in Nederland

Shimon Peres wordt ontvangen in de Snoge door gastvrouw Esther Voet.
Shimon Peres wordt ontvangen in de Snoge door gastvrouw Esther Voet.

Het oudste staatshoofd ter wereld, president Shimon Peres van Israel is op dit moment op een driedaags bezoek in ons land. Hij heeft gisteren het Anne Frank Huis bezocht, de Hollandse schouwburg (hiervandaan werden de Joden gedeporteerd in de Tweede Wereldoorlog) en gaf een bezoek aan de Portugese synagoge aan het Waterlooplein, waar enkele duizenden uitgenodigden aanwezig waren. Peres zal ook in de plenaire zaal van de Eerste Kamer een toespraak houden voor leden van de Eerste Kamer en Tweede Kamer. Daarnaast zal hij het eerste buitenlandse staatshoofd worden die koning Willem-Alexander en koningin Maxima zal ontvangen. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) ontvangt koning Willem-Alexander president Peres op Paleis Noordeinde en is het bezoek een bevestiging van de goed banden tussen beide landen. Peres en Willem-Alexander hebben elkaar enkele jaren geleden ontmoet toen ze beide in een committee zaten om het water probleem in het Midden-Oosten op te lossen. Ook heeft Peres verklaard tegen de Telegraaf dat hij de 46-jarige koning waardeert voor zijn “inzet voor vrede en vriendschap met Israël”. Naast een bezoek aan Vredespaleis en het Internationaal Gerechtshof staat verder een lunch met premier Mark Rutte in het Catshuis op de agenda. Peres zal ook vragen van Nederlandse studenten beantwoorden als speciale gast in het tv-programma College Tour van Twan Huys aanstaande vrijdag.

De 90-jarige Nobelprijswinnaar is opmerkelijk positief over een vredesakkoord. Zo heeft hij tegen de Telegraaf gezegd: “We zijn nu bezig met directe vredesonderhandelingen met de Palestijnen. We hebben afgesproken dat deze negen maanden duren. Laat ons deze onderhandelingen vreedzaam en zonder druk van buitenaf afronden. Want als er druk komt, krijg je ook tegendruk. Ik denk dat we met Abbas een vredesakkoord kunnen bereiken. En ik denk dat ik dat nog in mijn leven ga meemaken.”

Over de nieuwe Iraanse president Rouhani zei Peres: “Zijn toespraken zijn indrukwekkend, maar hij gaf afgelopen week ook een speech voor de Revolutionaire Garde. Tegelijkertijd paradeerden ze met raketten met een bereik van 2000 kilometer. Rohani zegt dat Iran geen nucleaire bom wil, maar waarom geef je dan zoveel geld uit aan nucleaire raketten? Deze tegenstrijdigheden moeten worden opgehelderd.”

Klik hier voor de foto’s gemaakt door fotograaf Dirk P.H. Spits in de Portugese synagoge

Advertentie (4)