PGGM sluit Israel uit

pggmNa de Verenigde Arabische Emiraten die een Israëlische speler van Vitesse uitsloot, doet Nederlands grootste pensioenfonds PGGM met een vermogen van circa 150 miljard nu precies hetzelfde. Het stopt met beleggingen in uitsluitend vijf Israëlische banken, omdat die de bouw van Israëlische dorpen en steden in Judea en Samaria financieren. Het fonds trekt zijn investeringen terug omdat de Verenigde Naties deze nederzettingen als illegaal bestempelen alsook het Internationaal Gerechtshof in een advies rapport. PGGM is al een aantal jaren met de vijf banken in gesprek geweest. Omdat ze hun beleid niet wilden aanpassen, belegt PGGM niet langer in deze instellingen.

In Israël, en door prominente juristen daarbuiten, wordt deze interpretatie van het internationaal recht betwist. De algehele opvatting in Israel is dat de toekomst van deze gebieden uitsluitend in vredesonderhandelingen bepaald kan worden. De grote vraag is natuurlijk waarom het pensioenfonds van alle landen waar het wereldwijd zaken doet, inclusief landen waar homo’s geen gelijkwaardige rechten hebben en vrouwen worden onderdrukt, uitsluitend Israëlische banken uitsluit. Bovendien zijn er vele andere landen (waaronder China, Rusland en Turkije) die veel langer en veel meer onderdrukkend zijn dan Israël zonder het aanbieden, zoals Israël herhaaldelijk heeft gedaan, om “de bezetting” op te heffen in het kader van land voor vrede. Het noorden van Cyprus, wat Turkije bezet en actief koloniseert, is bovendien EU grondgebied.

Door het negeren van de ergste regimes en het veroordelen van een democratisch land die in de buurt komt van de top landen op het gebied van mensenrechten, vrijheden en een rechtsstaat, moge duidelijk zijn wat de motieven zijn van de mensen achter deze nieuwste boycot. Het is zo oud als de bijbel en zo nieuw als de krant van vandaag.

Lees hier de officiële verklaring van het pensioenfonds.

Lees verder:

Leon de Winter op Dagelijkse Standaard

Robbert de Witt op Elsevier

WikiLeaks: “Sharon wou grote delen Westelijke Jordaanoever”

Advertentie (4)