Binnenland Israël Nieuws

Nederland en Israel vervullen wensen terminaal zieken

ambulance wens nederland, awnAmbulance Wens Nederland (AWN) en de Israëlische organisatie Keshet Hamishalot gaan samenwerken om wensen van terminale patiënten te vervullen. Hierdoor kunnen personen in hun laatste levensfase naar Israël worden overgevlogen om daar te overlijden of om bijvoorbeeld nog eenmaal de Klaagmuur te bezoeken. AWN is een gespecialiseerde organisatie die jaarlijks zo’n 1500 laatste wensen, 5 per week, in vervulling wil laten gaan. Door de samenwerking met de Israëlische partner hoopt AWN meer terminale patiënten naar Israël te brengen”.

Je kan het zo gek niet bedenken wat personen die nog maar kort te leven hebben, willen doen”, dat zegt Kees Veldboer, directeur van AWN. “Soms willen ze nog een keer de zee zien. Anderen willen nog een trouwerij bijwonen, vissen op zee, met de kleinkinderen naar de Efteling of naar een voetbalwetstijd. Maar een tijd geleden hadden we ook een mevrouw die naar Israël wilde om bij haar zus in Jeruzalem te sterven. Uiteindelijk is het erg dankbaar werk. Meestal zijn de personen die wij helpen in een soort van rouwstaat wanneer we ze komen ophalen met de ambulance. Maar door ons normaal te gedragen en zo hier en daar een grapje te maken, fleuren ze helemaal op. Ze vergeten hun ellende dan even”.

AWN, zo’n 200 vrijwilligers sterk, draait volledig op giften en ontvangt geen subsidie. In een aantal gevallen verzorgt KLM een gratis vliegticket en op het vliegveld van Israël staat er een ambulance gereed. Veldboer: “Ik weet niet of iedereen het wel aandurft om naar Israël te vliegen, gezien de soms moeilijke situatie. De huisarts heeft een reis ook wel eens verboden, maar dat was geheel op grond van gezondheidsoverwegingen. Toch hoop ik dat wij samen met onze nieuwe Israëlische partner de weg hebben geëffend om voor terminaal zieke patiënten uit Nederland hun laatste wens in Israël te kunnen realiseren.”

Bron: Joodse Omroep

Reacties