Rabbijn Evers ontmoet vice-voorzitter Europese Commissie Frans Timmermans

De Conference of European Rabbis bezoekt Frans Timmermans, de eerste vice-voorzitter van de Europese Commissie. Rabbijn Raphael Evers, rabbijn van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap, maakte deel uit van de CER-delegatie.

Een delegatie van de CER, de Conference of European Rabbis was op bezoek bij Frans Timmermans, die  sinds 1 november 2014 eurocommissaris en tevens de eerste vicevoorzitter van de commissie-Juncker is om te spreken over onze zorgen over het stijgende anti-semitisme en diverse Joods-religieuze belangen.

Rabbijn Evers noemt de ontvangst ‘bijzonder prettig en sympathiek’.

Nadat de heer Timmermans, die met alle delegatieleden in hun eigen taal converseerde, vertelde, dat hij ooit een poging had gedaan om Jiddisj te studeren, benadrukte hij hoe belangrijk het was en is om met onze omgeving in discussie te blijven. Hij bracht in herinnering hoe bijzonder positief hij de inbreng van de Joodse gemeenschap in Nederland bij de openbare debatten en discussies over Joodse belangen, zoals de sjechita, ervaren heeft: een kleine gemeenschap heeft op positieve en constructieve manier zijn identiteit verdedigd in het landelijke debat.

Met de rabbijnen uit diverse Europese landen besprak Timmermans ook de secularisatie in de maatschappij als geheel. De gesprekspartners deelden de opvatting dat gelovigen zich vaak niet helemaal meer thuis in een omgeving, voelen die weinig lijkt op te hebben met religieuze normen, waarden en gevoelens.

Timmermans gaf aan dat de moderne mens uitgaat van een individualistische, emotioneel getinte levensstijl. Volgens de EU-commissaris hebben ook wij – als gelovigen – recht op onze individuele en emotionele keuzes. Maar we moeten gevoelig blijven voor de tijdsomstandigheden. Het maakt op onze seculiere medeburgers veel meer indruk wanneer wij als insteek onze persoonlijke, religieuze gevoelens tonen in een taal, die men tegenwoordig verstaat.

Frans Timmermans toonde zich een zeer betrokken mens bij het wel en wee van de Joodse gemeenschap, in Nederland en in Europa. Hij beloofde mee te denken aan verdere stappen om het Europese klimaat milder te maken ten aanzien van alle belangrijke onderwerpen.

Deelnemers aan het gesprek waren de rabbijnen Arié Folger (Duitsland), Raphael Evers (Nederland), Bruno Fiszon (Frankrijk), Pinchas Goldschmidt (Rusland, voorzitter van de CER), Menachem Gelley (Engeland) en Moshe Lewin (Frankrijk).

Bron: NIK
Advertentie (4)