Israël en Jordanië sluiten historisch akkoord om de Dode Zee te redden

Afgelopen donderdag hebben Israël en buurland Jordanië een historisch akkoord getekend om de Dode Zee te redden. Als dit akkoord er er niet was gekomen was de verwachting dat de Dode Zee, het laagste punt op aarde (423 m onder het zeeniveau), in 2050 droog zal komen te staan. Het afgelopen decennia is het waterniveau van het zoutmeer, dat tussen Israël en Jordanië ligt, met ongeveer een meter per jaar gedaald.

Beide partijen zijn het eens geworden over een ontziltingsinstallatie die gebouwd gaat worden ten noorden van de Jordaanse havenstad Aqaba en een 200 kilometer pijpleiding die water van de Rode Zee moet overbrengen. Het nieuw te graven kanaal zal tevens Jordanië helpen in haar chronische watertekort.

De Israëlische minister van Energie Silvan Shalom sprak van de “belangrijkste overeenkomst” sinds de ondertekening van het vredesakkoord tussen beide landen in 1994.

Schermafbeelding 2015-02-27 om 15.26.38
Kaart van het nieuwe project om de Dode Zee te redden
Advertentie (4)