Festival Midburn in de Negev – Beeld

midburn-1

Dit weekend bezochten bijna 7.000 mensen het Midburn Festival dat was georganiseerd in de Negev-woestijn. Nachtenlang werd er gedanst en geïnteracteerd met reusachtige artistieke creaties.

Doel van het evenement is “het onderzoeken van de zin van het leven en het uitdagen van de autoriteit van de Man”, zo schrijft The Times of Israel. Het samenzijn wordt omschreven als “een experiment in gemeenschap, kunst en zelfredzaamheid”.

Ter ere van het festival had men een tijdelijke stad ingericht “waarmee een platform is gecreëerd voor een gemeenschappelijke levensstijl, creativiteit, art en radicale zelfexpressie”. Er waren maar liefst 67 kunstzinnige installaties op het terrein aanwezig. Kunstenaars werkten maandenlang samen in teams om de creatieve uitspatting mogelijk te maken. Aan het eind werd een reusachtige houten pop in brand gestoken.

Voorafgaand aan de happening in het zuiden van Israël had de organisatie wekenlang geruzied met de politie. Die wilde intensief surveilleren op het festivalterrein en tevens beperkingen opleggen aan publieke naaktheid.

Midburn is georganiseerd als Israëlische tegenhanger van het Amerikaanse Burning Man. Dat wordt gehouden in Black Rock Desert in de staat Nevada en duurt zelfs een hele week. De naam is een soort samenvoeging van het woord ‘midbar’, Ivriet voor ‘woestijn’, en het woord ‘man’. Festivalgangers kunnen nergens iets kopen, behalve ijsblokken, en maken er een sport van om de woestijn net zo schoon achter te laten als dat men hem aantrof. Dit was de tweede keer dat het festijn plaatsvond.

Advertentie (4)