Egypte opent grens met Gaza bij Rafah

Hamas-egypt-rafah

Vandaag is voor het eerst in ruim twee maanden tijd de grensovergang bij Rafah, tussen Egypte en de Gazastrook, weer geopend. Op Egyptisch grondgebied gestrande Palestijnen kunnen hierdoor het door de Hamasbeweging beheerste gebiedje bereiken.

Een reis vanuit Gaza naar Egypte ondernemen was echter niet mogelijk, zo schrijft YNet News. Volgens de autoriteiten konden daarom duizenden inwoners van de Palestijnse enclave niet de reis naar het Arabische land ondernemen voor onder meer medische hulp.

Sinds de staatsgreep door het Egyptische leger twee jaar geleden, toen de moslimfundamentalistische president Morsi werd afgezet, heeft Caïro de grensovergang goeddeels gesloten gehouden. Dit lijkt voor een belangrijk deel samen te hangen met de zeer slechte relatie die er bestaat tussen de militaire regering onder leiding van generaal Sisi enerzijds en anderzijds de islamistische Hamas.

Egypte staat soms desalniettemin toe dat patiënten, buitenlanders en studenten de grensovergang passeren. Ook Israël kent strenge beperkingen voor personen die vanaf haar grondgebied willen reizen naar de Gazastrook.

(plaatje boven via Creative Commons)

Advertentie (4)