Cartoons Iran linken VS & Israël aan IS

isis-cartoon

In Teheran is op dit moment een tekenfilmwedstrijd gaande waarin de nadruk ligt op misdaden die zijn begaan door terreurgroep Islamitische Staat (IS). Diverse van de ruim duizend ingezonden cartoons leggen verbanden tussen de alom gevreesde jihadisten enerzijds en Israël en Verenigde Staten anderzijds.

De competitie in de hoofdstad van Iran is georganiseerd door het Iraanse Huis van Tekenfilms, zo meldt The Jerusalem Post. Van de duizend inzendingen zijn er 270 geselecteerd om door een team van grafische experts te worden geëvalueerd.

Mohammad Habibi, de organisator van de wedstrijd, beweert dat deelnemers uit meer dan veertig landen meedoen aan de strijd. JPost, dat zich baseert op de The Tehran Times, schrijft dat het – behalve uit Iran zélf – onder meer gaat om creatievelingen uit Brazilië, Australië, Maleisië en Indonesië. 

Volgens Habibi opereren sommige van de makers van de tekenfilms uit veiligheidsoverwegingen onder schuilnamen. “Tegenwoordig heeft iedereen ter wereld weet van de parasiet genaamd IS en welke misdaden hij heeft begaan tegen de mensheid, de kunst en de cultuur”, aldus de Iraniër. “Kunstenaars hebben de plicht om het publiekelijk bewustzijn daarover te vergroten door mee te doen aan dit soort evenementen.”

Advertentie (4)