Voetballers Israël: Hou politiek buiten de sport

soccer-israel

In een poging wereldvoetbalbond FIFA ervan te weerhouden om het Israëlische nationale team uit de internationale competitie te bannen, hebben voetballers uit de Joodse staat via een video hun mening kenbaar gemaakt: ‘Hou politiek buiten de sport’.

“Speel de bal en niet de staat”, zo stellen ze. Volgens The Jerusalem Post werd het filmpje donderdag gepost op YouTube. “Voetbal is universeel, we zetten de politiek opzij om voetbal te spelen”, aldus de Nieuwe Organisatie van Voetbalspelers in Israël. “Wij allen tezamen: Joden, moslims en christenen. Voetbal is een prachtige sport, dus verpest het alsjeblieft niet.”

De video was geüpload in aanloop naar het jaarlijkse FIFA-congres dat start op 28 mei. Tijdens die bijeenkomst zal de onder meer het anti-Israëlische voorstel van de Palestijnse Voetbal Associatie (PFA) besproken worden. Een boycot dreigt dan voor de Israëlische Voetbal Associatie (IFA).

De Palestijnen klagen erover dat er beperkingen opgelegd zijn aan de bewegingsvrijheid van hun spelers, aldus JPost. Ook zouden vijf teams uit Israël hun thuisbasis hebben in nederzettingen die gebouwd zijn op gebieden waarvan de Palestijnen claimen dat ze behoren tot hun ‘toekomstige staat’. In een reactie stelt IFA dat men geen zeggenschap heeft over veiligheidsissues en de daarmee samenhangende reisbeperkingen. “Het is een onsportieve poging om sport met politiek te mengen”, aldus de Israëlische Associatie.

FIFA-chef Sepp Blatter gaf al aan een tegenstander te zijn van het Palestijnse voorstel. Hij was naar eigen zeggen echter niet bij machte het van de agenda te verwijderen.

Advertentie (4)