‘Mindset Joden in EU moet aanpassen aan dreiging’

denemarkensynagoge_1

Een Deens-Joodse leider heeft dinsdag de noodklok geluid over de veiligheidssituatie van Joden in Europa. “De wijze waarop we onze levens willen leven is niet langer mogelijk”, aldus Jonathan Fischer.

De vice-president van de Joodse gemeenschap in Denemarken deed zijn uitspraken tijdens een congres in New York, schrijft Algemeiner. Daar toonden diverse sprekers zich hevig verontrust over oplaaiend antisemitisme en de snel toenemende terreurdreiging tegen Joodse doelen zoals synagoges.

Verscherpte maatregelen na aanslagen in Parijs en Kopenhagen 

Het bloedbad op de Charlie Hebdo-redactie begin dit jaar in Parijs, de daaropvolgende gijzeling in een Joodse winkel en recente aanslagen tegen de Grote Synagoge en een bijeenkomst over de vrijheid van kunst (beide in Kopenhagen) hebben ertoe geleid dat veel EU-landen hun Joodse gemeenschappen zwaarder beveiligden. De angst luidt echter dat Europese regeringen de relatief scherpe veiligheidsmaatregelen rondom potentiële terreurdoelwitten niet oneindig zullen handhaven.

“We kunnen niet alleen maar rekenen op inlichtingen- en veiligheidsdiensten”, aldus Fischer. Volgens hem wordt hedendaagse jihadisten veelal afgeraden om te communiceren, zodat ze niet snel op de radar van de autoriteiten verschijnen. “De Europees-Joodse mindset moet zich aanpassen”, zo voegde hij daaraan toe.

‘Zie iets, zeg iets’-beleid uit VS is model voor Europa

Joden in de EU moeten een voorbeeld nemen aan hun volksgenoten in de VS, stelt hoogleraar John Farmer. Daar voerde men een ‘zie iets, zeg iets’-beleid in, zegt hij. Volgens hem is zo’n veiligheidssysteem ook geadopteerd door de metro van de stad New York.

Frankrijk besteedde het laatste decennium 17 miljoen euro aan de beveiliging van zo’n 600 synagoges door heel het land. Na de terreurgolf in Parijs riep de Israëlische premier Netanyahu desondanks de Europese Joden op om zich in Israël te vestigen. Hij denkt dat ze alleen daar veilig zijn.

(foto, van aanslagen in Denemarken begin dit jaar, via Wiki Commons)

Advertentie (4)