Israël bereidt zich voor op vlucht Druzen

Galilee-Golan

Oplaaiende vijandigheden tussen jihadistische bendes en de Druzen in het zuidwesten van Syrië lijken Israël in toenemende mate tot machtsfactor in het krachtenveld van het onrustige buurland te maken. Volgens de laatste berichten bereidt de Joodse staat zich inmiddels voor op een stroom van vluchtende Druzen.

Dit sjiitische volk, dat in Syrië zo’n 700.000 leden telt, neemt geen deel aan de opstand tegen het regime van dictator Bashar Hafiz al-Assad en is daarom niet erg populair bij de overwegend soennitische rebellen. In het licht van deze animositeit maakt YNet News woensdag melding van zware gevechten bij het Druzen-dorp Hader. Troepen die trouw zijn aan de regering zijn daar slaags geraakt met het verzet, onder wie ook jihadisten.

Het dorp (Google Maps) zou inmiddels volledig door rebellen omsingeld zijn, aldus verklaarde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. De opstandelingen wisten onder meer een strategische heuveltop ten noorden van Hader in te nemen. Hiertoe zouden zij, sinds de gevechten waren begonnen afgelopen dinsdag, versterkingen van elders hebben aangeroepen. De intensivering van de strijd deed vandaag de sirenes op de Israëlische Golan loeien.

Aanleiding tot de escalatie in Syrië was een conflict om een huis in de plaats Qalb Loze. Een commandant van het Nusra Front, een aan terreurbende al-Qaeda gelieerde groep, probeerde daar vorige week de woning van een Druus af te pakken. In de daarop volgende beschietingen van het dorp overleden 21 Druzen. Jeruzalem ging, na protesten van Israëlische Druzen, over tot een waarschuwing aan het Nusra Front.

Druzen hebben her en der in Syrië, waaronder in de regio Sweida (zie beneden), zelfverdedigingseenheden ingesteld om hun gebieden te beveiligen tegen de haatdragende reli-gekkies.

(foto boven: de zuidelijke Golan, van fotograaf Daniel Case, via Creative Commons)

Advertentie (4)