Schoolmeisjes Israël: ‘Het weer is heet, niet wij’

girl-shorts

Ondanks temperaturen die momenteel in het Heilige Land oplopen tot wel 45 graden Celsius staan scholen in Israël het meisjes veelal niet toe om korte broekjes te dragen, iets dat hun mannelijke pupillen wél mogen. De vrouwelijke tieners zijn echter helemaal klaar met deze vorm van sekse-ongelijkheid.

Schoolmeisjes vegen volgens berichten in Israëlische media en op sociale forums de vloer aan met het heersende idee dat zulke discriminatie nodig is om ze tegen ongewilde aandacht van jongens en mannen te beschermen. Zij zien dit als een ‘leg de schuld bij het slachtoffer’-benadering, zo schrijft Haaretz. De krant spreekt in dit kader van “een duidelijke generatiekloof in het onderwijssysteem” tussen enerzijds de protesterende scholieres, van wie sommigen pas veertien zijn, en anderzijds rectoren en docenten. Het gaat overigens om volledig seculiere scholen, dus zonder enige religieuze grondslag.

Het idee dat de kleren die ze dragen ‘aanleiding’ geven tot aanranding of verkrachting, verwerpen de tieners. Hun opstand, die volgens Haaretz zonder zichtbare coördinatie plaatsvindt, sluit in ideologisch opzicht naadloos aan bij de vorige week in Jeruzalem gehouden SlutWalk. Schaars geklede jongedames protesteren met zulke al in diverse landen georganiseerde marsen tegen wat zij zien als een ‘verkrachtersmentaliteit’.

Problemen als gevolg van de kledingvoorschriften

De rebellie van de Israëlische schoolmeisjes stelt schoolbestuurders hoe dan ook voor ernstige problemen. Diverse tieners zouden al zijn uitgesloten van het maken van belangrijke examens, gsm’s werden geconfisqueerd en ouders zijn door scholen op het matje geroepen omdat hun dochters de kledingvoorschriften hadden overtreden.

‘Wij hebben het gewoon enorm heet in de zomer!’ 

“Het bedekken van tien centimeter méér of minder van mijn been zie ik niet als dé manier om seksueel geweld te verhinderen”, aldus de geïnterviewde scholiere R. (14). Ze vervolgt: “Meisjes zijn geen seksobjecten en zouden ook niet zo gezien moeten worden. Wij zijn menselijke wezens en hebben het gewoon enorm heet in de zomer! Ze leren meisjes zich te schamen voor hun lichaam en zien broekjes als een uitnodiging tot verkrachting. Maar wij hoeven ons er niet slecht over te voelen als schoolbesturen seksueel geweld vrezen.”

Openlijke rebellie: jongens steunen meisjes

Op onder meer middelbare school Kalay, in de plaats Givatayim, zou het onlangs zelfs tot een openlijke opstand gekomen zijn. Enkele meisjes mochten daar vanwege vermeend ongepaste kledij pas later starten met een belangrijk examen. Hun protest tegen de maatregel kreeg al snel steun van de jongens. Inmiddels wordt er tussen het schoolbestuur en de leerlingen onderhandeld over de kledingvoorschriften. “We zijn gestopt met zwijgen – vecht voor vrijheid en gelijkheid”, aldus de strijdlustige slogan op de Facebookpagina van de tieners. Hun medestanders in de media spreken van een groeiende nervositeit in Israël over het feit dat de samenleving lijkt af te glijden “in een meer repressieve en fundamentalistische richting”.

Schandaal op Universiteit van Jeruzalem

Seksueel geweld lijkt overigens wel een vrij ernstig probleem in bepaalde takken van het onderwijssysteem van Israël. Zo berichtte YNet News gisteren dat liefst elf docenten van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem beschuldigd zijn van intimidatie en zedendelicten, waaronder zelfs gedrag dat neerkomt op verkrachting. Een hoogleraar is al afgetreden wegens het maken van ongepaste opmerkingen.

(foto boven dankzij Pixabay)

Advertentie (4)