‘Hezbollah vergroot veiligheid Israël’

Hezbollah-map

De veiligheidssituatie van de staat Israël is in de afgelopen periode sterk verbeterd dankzij Hezbollah. Deze opmerkelijke mening is afkomstig uit de mond van Efraim Halevy, het voormalige hoofd van de Israëlische buitenlandse inlichtingen- en veiligheidsdienst Mossad.

Halevy deed zijn uitspraken over de politiek-militaire sjiitische organisatie uit Libanon vorige week donderdag op de Israëlische zender Channel 2 News, zo meldt The Algemeiner. Volgens de ex-spion “draagt Hezbollah elke dag zijn steentje bij aan de veiligheid van Israël”.

Zijn op het eerste gezicht controversiële opinie ventileerde Halevy tijdens een conferentie die was georganiseerd door het Fisher Institute for Air and Space Strategic Studies. Een van de conclusies die men tijdens de bijeenkomst bereikte was dat terreurgroepen en paramilitaire organisaties – zoals Hamas in Gaza en de Libanese Hezbollah – te verslaan zijn door een samenvloeiing van diverse belangen.

Halevy benadrukte dat de betrokkenheid van Hezbollah in de Syrische burgeroorlog, als belangrijke steunpilaar van het Assad-regime, een forse impuls voor de veiligheid van Israël heeft opgeleverd. De Libanese groep heeft met het besluit zich te mengen in de conflicthaard in het buurland zijn eigen handen gebonden, aldus de Israëliër. Hezbollah heeft in Syrië bovendien forse verliezen geleden in de strijd tegen tegenstanders van Assad zoals terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Een ander veiligheidsvoordeel dat Hezbollah oplevert is dat de groep “IS uitdaagt en verzwakt op significante wijze”, zo stelt Halevy. “Dat doen wij ze niet na, we kunnen niet met ze wedijveren.”

Op de Gazastrook spant de Palestijnse organisatie Hamas zich ook hard in om netwerken van IS-jihadisten op te rollen. “Onlangs hees een groep individuen een vlag van Islamitische Staat bovenop een moskee in Gaza”, aldus de ex-chef van de Mossad. “Enkele uren later waren de mannen begraven en was het vaandel verbrand.” Volgens hem had de hele wereld Israël veroordeeld als dat land zo’n actie op zijn naam zou hebben geschreven.

(plaatje boven van IDF-blog)

Advertentie (4)