Arabische Israeli’s maken hightech inhaalslag

2015-07-19 israeli technologyDe Arabische minderheid in ‘startup natie’ Israel maakt een inhaalslag op het gebied van succesvolle hightech, horen deelnemers aan de CIDI-journalistenreis van Google Campus.

Nazareth, Israels grootste Arabische stad, geldt als broedplaats van innovatie. Er is grote bedrijvigheid. “Arabische Israeli’s zijn nog weinig aanwezig in de hightech omdat zij zich van oudsher richten op beroepstakken als arts en advocaat”, zegt Google Campus-woordvoerder Michal Waltner zondag 5 juli tegen deelnemers van de jaarlijks terugkomende CIDI-journalistenreis.

De laatste tien jaar zijn er zo’n 7000 hightechbedrijven opgericht in Israel en zij zijn goed voor 12,5% van het bruto binnenlands product. Maar van de startups onder Arabische leiding zijn er nog maar 30 winstgevend. Zij zijn vooral actief in de software-sector. Een voorbeeld van een succesvolle Arabisch-Israelische startup is SolidRun, dat kleine kubusvormige computers maakt die wereldwijd worden afgezet via distributeurs in Europa en Australië. Daarnaast zijn er tientallen bedrijven van Israelische Arabieren die nog geen winst maken. Zij houden zich vooral bezig met natuurwetenschappen, medische apparatuur, hardware en internet.

Startups in Nazareth worden gesteund door het Nazareth Business Incubator Centrum, dat wordt gefinancierd door de Israelische overheid. Ook Google Campus, Microsoft en IBM zijn grote ondersteuners van de startups. Maar Nazareth, op 80 autominuten van ‘Startup City’ Tel Aviv, is niet de beste plaats voor een hightech startup. Investeerders zoeken toch het commerciële centrum op.

Veel startups in Israel worden opgestart door net afgezwaaide ingenieurs van het Israelische leger. De afdelingen Onderzoek & Ontwikkeling van hightech bedrijven zitten te springen om deze hoog opgeleide en gekwalificeerde werknemers, vertelt Michal Waltner van Google Campus. Arabieren hoeven niet verplicht in dienst en ontwikkelen ook niet de netwerken die Israel’s opbouwen tijdens hun dienstplicht.

Daarbij hebben Arabisch-Israelische startups moeite om de traditioneler ingestelde investeerders uit de eigen gemeenschap aan te trekken; zij investeren liever in vastgoed. Op dit moment is de jongere generatie bezig met een inhaalslag. In 2014 waren ongeveer 21% van de studenten aan de Technion Universiteit in Haifa van Arabische afkomst. Dit komt overeen met de bevolkingsopbouw in de Israelische maatschappij.

Ongeveer 21% van de totale Israelische bevolking (van 8,3 miljoen) is Arabisch. In 2001 was nog maar 11% van de Technionstudenten van Arabische afkomst. Eind 2014 werkten er ongeveer 2.200 Arabieren in de Israëlische hightech industrie, vooral in de noordelijke steden.

Bron: CIDI / Mike Durand

Advertentie (4)