Speciale eenheid IDF tegen Islamitische Staat

idf-soldier-israel-Golan

De Amerikaanse president Barack Obama mag dan van mening zijn dat terreurgroep Islamitische Staat (IS) “niet met vuurwapens verslagen kan worden maar slechts met betere ideeën”, Israël heeft echter besloten in dit opzicht geen enkel risico te nemen. Het leger van de Joodse staat (IDF) is in het licht van de nieuwe dreiging zelfs overgegaan tot het oprichten van een speciale militaire eenheid ter bestrijding van de bloeddorstige jihadisten. 

Dit maakte de Israëlische stafchef generaal Gady Eisenkott gisteren bekend. De legerleiding heeft voor dit doel diverse elite-eenheden samengevoegd. Het gaat om IDF-grondtroepen die getraind en bewapend gaan worden voor bijzondere missies buiten reguliere militaire taken om, zo meldt website Debka.com. De soldaten zullen zich onder meer richten op het bewaken van de noordelijke en zuidelijke grensgebieden.

Dit is geen overbodige luxe, gezien diverse recente pogingen van jihadisten om Israël te treffen. Zo vuurden afgelopen vrijdag nog militanten van Islamitische Staat een drietal Grad-raketten af vanuit de Sinaï op het zuidelijk gelegen Israëlische district Eshkol. IS strijdt in de Sinaï tegen het leger van Egypte. Ansar Beit Al-Maqdis, een voorloper van IS in het gebied op de grens van Klein-Azië en Afrika, deed in augustus 2012 al een inval in Israël met twee van het Egyptische leger gestolen pantservoertuigen bij grensovergang Kerem Shalom. Behalve de IS-dreiging vanuit de Sinaï bestaat er ook gevaar van terroristische infiltratie bij Syrië.

Generaal Eisenkott voegt vier eenheden samen tot de nieuwe groep commando’s: Meglan, Duvdevan, Egoz en Rimon. Deze militaire teams maakten tot dusver deel uit van de Golani Brigade, de Paratroepers en de Givati Brigade. De IDF hoopt hiermee een eenheid te hebben gecreëerd die de capaciteiten van US Delta, Seals, Rangers en parachutisten-troepen combineert.

(foto boven: de Hoogvlakte van Golan)

Advertentie (4)