Extremisten Israël in administratieve detentie

douma In de strijd tegen het binnenlands extremisme heeft Israël meerdere aanhoudingen verricht. Onder de aanhoudingen bevindt zich Meir Ettinger, kleinzoon van Kahane oprichter Meir Kach. Na de brandstichting van een woning in het dorpje Doema afgelopen vrijdag, waarbij een baby van anderhalf jaar oud om het leven kwam en de aanslag op de Gay Pride, heeft Israël zich gecommitteerd om extremisten onder de eigen gelederen keihard aan te pakken.

In een spoedberaad afgelopen zondag kwam het kabinet overeen om ook middelen als administratieve detentie in te zetten. Naast Ettinger hebben de veiligheidsdiensten drie andere verdachten opgepakt. Het is niet bekend of een van de verdachten direct betrokken was bij de fatale brand.

Volgens een woordvoerder van de veiligheidsdienst wordt Ettinger verdacht van het opzetten van een extremistische terreurorganisatie met als doel aanslagen te plegen tegen Palestijnen. Uit de chaos die hieruit volgt zal volgens Ettingers wereldbeeld een anarchie ontstaan van waaruit het “Koninkrijk Israël” opgebouwd  zal kunnen worden. Hiernaast wordt Ettinger ook verdacht van betrokkenheid bij de brandstichting van de Broodvermenigvuldigingskerk nabij Tiberias in juni van dit jaar. Volgens de advocaat van Ettinger is hij onschuldig en is diens arrestatie slechts een PR-stunt van de regering.

Het Israëlische Openbaar Ministerie heeft dinsdagavond bepaald dat Ettinger koste wat kost zal worden vastgehouden, desnoods zonder aanklacht onder administratieve detentie. Dit moet dan eerst worden goedgekeurd door de Minister van Binnenlandse Veiligheid. Eerder werden drie andere extremisten in administratieve detentie geplaatst.

Advertentie (4)