Little Angels beste Europese docu 2015

De documentaire Little Angels heeft de Europese filmprijs Prix Europa 2015 gewonnen. De prijs is in Berlijn uitgereikt aan regisseur Marco Niemeijer. De jury van de Prix Europa roemt Little Angels als een meesterwerk dat een verhaal vertelt waaraan onmogelijk te ontsnappen valt. De documentaire, een coproductie van de Joodse Omroep met producent Windmill Film, is verkozen uit meer dan 200 inzendingen afkomstig uit 28 landen.

Thema in de documentaire is de beladen relatie tussen de bijna 100 jarige Enny en haar dochter Tascha die wordt gedomineerd door de moord op Enny’s dochtertjes tijdens de Sjoa. Enny die begin jaren vijftig met haar tweede man en de jonge Tascha naar New York verhuist, verwijt Tascha nog dagelijks gebrek aan begrip voor haar lijden. Een boodschap die bovendien niet alleen bedoeld lijkt voor haar dochter. Want ook de buitenwereld mag weten hoe Tascha onder zou doen voor de doden, ‘mijn engeltjes’, zoals Enny de meisjes Glenda en Myrna liefkozend blijft noemen en van wie alleen nog de zwijgende filmbeelden bestaan die in een koffer de oorlog zijn doorgekomen.

Ook Tascha’s leven, in 1946 geboren in Amsterdam uit het tweede huwelijk van Enny, lijkt beheerst door het verleden. Het vertrek uit Amsterdam, een eenzame schooltijd in New York, Enny’s obsessieve bemoeienis met haar liefdesleven die uiteindelijk uitmondde in haar huwelijk met de manisch-depressieve Steve; het is allemaal gevolg van haar moeders trauma. Zelfs na Enny’s overlijden, blijft Tascha’s dagelijkse leven doordrongen van haar moeder. Zowel in de frustraties als in het verlangen dicht bij haar moeder te kunnen blijven, omringt ze zich met haar moeders spullen en wil, kortom, de band met haar moeder niet verliezen.

Regisseur Marco Niemeijer over de Prix Europa 2015 voor Little Angels: “Het niveau van de nominaties was hoog. Dat maakt het extra bijzonder om te winnen – en de verassing groter. Little Angels is mijn debuutfilm en de Prix Europa is daarmee ook mijn eerste prijs. Ik wist dat ik geen slechte film had gemaakt maar van de termen in het juryrapport ben ik wel een beetje beduusd.”

Bekijk hier een interview met regisseur Marco Niemeijer.

Bron: Joodse Omroep