1 miljoen voor beveiliging Joods Amsterdam

foto-beveiliging-synagoge_klein

Vijftien Joodse religieuze en maatschappelijke instellingen in Amsterdam krijgen eenmalig geld van de gemeente om de beveiliging op te schroeven. Het gaat om een totale subsidie van bijna 1.164.000 euro, schrijft burgemeester Eberhard van der Laan in een brief aan de gemeenteraad. 

De hoofdstad riep in het voorjaar een subsidieregeling in het leven omdat sommige instellingen zich kwetsbaar en bedreigd voelen, en daardoor relatief veel beveiligingskosten moeten maken. Bij Joodse instellingen nam de ongerustheid extra toe na de aanslagen in Brussel op het Joods Museum en later bij een Joods feest in Kopenhagen en op een Joodse supermarkt in Parijs.

Joods Nederland heeft tientallen jaren tevergeefs gelobbyd bij de landelijke overheid voor een financiële bijdrage. De kosten voor beveiliging van Joodse organisaties, synagogen en de Joodse scholen bedragen jaarlijks omstreeks een miljoen. Deze wordt door de leden van de Joodse gemeenschap bekostigd. De gebouwen van de Joodse scholen in Amsterdam, Rosj Pina en Maimonides, behoren tot de veiligste gebouwen van Europa.

Foto: Maarten Brante

Advertentie (4)