Beatrix onthult Joods monument Vlissingen

beatrix snoge
Prinses Beatrix op bezoek bij de Portugese synagoge

Het is voor 99 procent zeker dat prinses Beatrix naar Vlissingen komt om het monument voor de Vlissingse joodse oorlogsslachtoffers te onthullen.

Dat zegt de Stichting Vrienden Joods Monument Vlissingen tegen PZC, de lokale krant van Zeeland. Die onthulling is dinsdag 22 maart 2016. Het monument komt te staan nabij de gedenkplaats aan de Oranjedijk, aan de Groene Boulevard. De onthulling komt 74 jaar nadat de Joodse inwoners van Vlissingen op last van de Duitse bezetter op transport naar Amsterdam gingen. Dat was op 24 maart 1942. De onthulling is in overleg met de Joodse Gemeente Zeeland twee dagen eerder, omdat op 24 maart de eerste dag van het Joodse Poerimfeest valt.

Stichtingsvoorzitter Jacques de Hond: “Ik wil de nazi’s niet de genoegdoening geven dat hun slachtoffers anoniem door de schoorsteen zijn gejaagd en voor altijd anoniem blijven. Dit monument brengt de mensen in naam terug naar Vlissingen. Waar ze eigenlijk allemaal gewoon oud hadden willen worden.”

Advertentie (4)