Nasir Higazi Amsterdammer van het Jaar

amsterdammer van het jaar
Amsterdammer van het jaar Nasir Higazi op de foto met Rabbijn Lody van de Kamp en Karima Belhaj.

De winnaar van de ‘Amsterdammer van het Jaar 2015’ verkiezing is afgelopen avond bekend gemaakt in de Stadsschouwburg. Het is de vrijwilliger Nasir Higazi geworden. Nasir vangt vluchtelingen op die op doorreis zijn naar Ter Apel. Zeven dagen in de week is hij in de weer om deze mensen in nood te helpen. Higazi is zelf zo’n 28 jaar geleden naar Nederland gevlucht uit Iran. 

AT5 selecteerde tien kandidaten die het afgelopen jaar een bijzondere bijdrage leverden aan de stad. Aan de verkiezing deed ook een opvallend koppel mee, Rabbijn Lody van de Kamp en Karima Belhaj. Deze Amsterdammers zijn de oprichters van de Joods Islamitische Vriendenkring Salaam Shalom.

De doelstelling van de vriendenkring is om mensen met een verschillende achtergronden dichter bij elkaar te brengen. In korte tijd sloten vele honderden Joodse en Islamitische Amsterdammers zich bij hen aan. Het uitgangspunt is vriendschap, want dat betekent interesse in elkaars cultuur en wederzijds respect. Salaam- Shalom organiseert lezingen, filmavonden en bijeenkomsten, zoals in januari dit jaar na de aanslag op Charlie Hebdo en de Joodse Supermarkt in Parijs.

Na de bezetting van de moskee in Leiden in februari organiseerden ze een wandeling tegen anti-semitisme en moslimhaat waarbij bloemen werden neergelegd bij synagogen en moskeeën in Amsterdam. Ook liepen de vrienden van Salaam-Shalom mee in de optocht na de terreuraanslagen in november Parijs.

Bekijk onderstaand filmpje over het bijzondere koppel, die weliswaar de verkiezingen niet hebben gewonnen, maar zich ook dit jaar weer met ziel en zaligheid zullen inzetten voor meer saamhorigheid in Mokum.

Advertentie (4)