Tentoonstelling Joden in Suriname & Curaçao

Joden in Suriname‘Joden in de Cariben. Vier eeuwen geschiedenis in Suriname en Curaçao’, zo heet de tentoonstelling die sinds 21 januari in het Surinaamse Museum in Fort Zeelandia te zien is, georganiseerd door de Nederlandse ambassade in samenwerking met het Joods Historisch Museum in Amsterdam.

De expositie vertelt het verhaal van de joodse gemeenschappen die zich vanaf de zeventiende eeuw vanuit Amsterdam vestigden in een onbekende, nieuwe wereld, toen de Portugese joden vertrokken naar de Nederlandse koloniën in Brazilië, Nieuw-Amsterdam, Suriname en Curaçao.

Het is een chronologisch verhaal, op 32 panelen met foto’s en tekst. De afbeeldingen van schilderijen, prenten en dagelijkse voorwerpen, aangevuld met boeiende interviews met Surinaamse en Curaçaose joden, tonen hoe de Caribische en joodse geschiedenis met elkaar verweven zijn. Ook zijn er persoonlijke filmportretten te zien uit het project ‘Suri-joods’, waarin Surinaamse Nederlanders vertellen wat de joodse cultuur voor hun identiteit betekent.

Media

Diverse lokale media hebben inmiddels aandacht besteed aan de expositie, waaronder de Surinaamse zender Radio ABC die een interview heeft gehouden met Ernst Norman, de Nederlandse ambassadeur in Suriname.